torstai 22. toukokuuta 2014

Raitapaitoja


Nyt on lentotilassa ruuhkaa, kun kaikki "pörriäiset" toimittavat tärkeää asiaa. En olekaan muutamaan vuoteen istahtanut kameran kanssa seuraamaan niiden puuhia. Yritin samalla lasten ötökkäkirjan kanssa tunnistaa näitä herkkusuita. Korjaathan, jos huomaat että olen tunnistanut väärin? Ylimmissä kuvissa taitaa olla mantukimalainen (Bombus lucorum). Sen tunnistaa mustasta pohjaväristä, jossa etuselän ja takaruumiin keskiosasta löytyy keltaiset "vyöt" ja peräpäästä valkoinen "vyö".

 Mustaherukan mettä taitaa juoda kukkakärpänen (Syrphidae)?


  Ja karviaisen medestä nauttii yleinen ampiainen (Vespula vulgaris).

 Tämän tunnistin karttaperhoseksi (Araschnia levana). Ympärillä lenteli myös auroraperhonen, mutta se ei malttanut pysähtyä paikalleen kuvattavaksi.

Ja kirvoista (Aphididae) ei voi erehtyä! Päätin, että tarkkailen lumipalloheisiäni (Viburnum opulus) silmä kovana ettei lehtiä syödä kuten viime vuonna kävi. Muistatteko pitsit? Aloitin heti torjunnan ja keitin karkoitteeksi raparperivettä.

600-700g raparperin lehtiä
5l vettä
- Keitä teräskattilassa n. puoli tuntia, siivilöi keitos ja käytä laimentamattomana ruiskutteena kirvoja vastaan.

Ja samalla saatiin varsista herkullista raparperipaistosta Marian ohjeen mukaan. :O)

Tuholaistorjunta jatkuu, sillä vihreitä kirvoja löytyi mustaherukkapensaan lehtien alta. Päältä nämä kirvojen valtaamat lehdet muuttuvat liloiksi ja alkavat käpristyä.  Hyvä merkki, että jotakin on tekeillä.
Ilokseni huomasin saman pensaan ylälehdillä auringosta nauttivat apulaiset, leppäkertut (Coccinellidae), joiden herkkua ovat mm. kirvat. 

Jokaisesta kuvasta varmasti huomasitkin jo miten paljon siitepölyä on ilmassa? Keltainen huntu peittää aivan kaiken. Mietinkin, että onkohan minulla oikeasti flunssa vai olisiko tullut allergiseksi siitepölylle? Saatko sinä oireita siitepölystä?

18 kommenttia:

 1. Ilahduin tuosta viimeisestä kuvasta! Voi, kun noita pikku apureita saisi omaankin puutarhaan jostakin levitettyä. Meillä "avustajina" toimivat vain lehtiä rouskuttelevat ja viime päivien kosteista keleistä pullistuneet kotilot, yök.

  Olen itsekin miettinyt, että onko pieni kuumeilu ja kurkkukipu mahdollisesti sekin lähtöisin siitepölystä, kun muutenkin olen kutissut ja aivastellut... Joka tapauksessa, helpottamaan päin on. Harvoin tulee koivuista mitään oireita saatua.

  Kimalaisista niin tykkään, ne on jotekin sympaattisia. Ampiaiset voivat pysyä vaikka teillä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ilahduin leppäkertuista. Ehkä muistan väärin, mutta tuntuu että niitä näkee nykyään paljon harvemmin kuin lapsena. Kotilot on kyllä yököttäviä ja harmittava riesa puutarhurille!
   Lentävät pörriäiset ovat pölytyksen takin tervetulleita ja olen yrittänyt istuttaa paljon perhosten rakastamia kukkia. Kiva, kun pihalta löytyy elämää :O)

   Poista
 2. Ihania kuvia! Aikamoista ruuhkaa tosiaan on ilmatilassa :) Minulle oli yön aikana ilmestynyt ekat kunnon hyttysenpurematkin. Perhoset, pölyttäjät ja leppäkertut ovat sen sijaan kivoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyttysistä en kyllä tykkää minäkään! Paarmat ovat toinen epämiellyttävä pörriäinen vaan puutarhaan ovat kaikki tervetulleita pölyttämään!

   Poista
 3. Tulee ihana kesäntunne kun alkaa pörriäiset vilistämään :)

  Kävin yksi päivä Hämeenlinnan Aulangolla, jossa käyn monta kertaa kesässä, ja katselin hymyssä suin yhdessä pensaassa pöristäviä kimalaisia. Kaikilla oli suuret keltaiset möykyt takajaloissaan, ahkeria pieni työläisiä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aulanko on kyllä ihana paikka. Pitääkin tehdä sinne retki kun koululaisten kesäloma alkaa.

   Nyt on totta tosiaan ollut ihan kesäistä. Olen puuhaillut pihalla ja nauttinut pörinästä ympärillä. Liian harvoin vaan tulee pysähdyttyä katselemaan.

   Poista
 4. Hauskoja raitapaitoja, nyt niillä on puuhaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilma vaan surisee, kun lentävät pölyttämässä. :O)

   Poista
 5. Mukavaa, että raitapaidat ovat ryhtyneet töihin. Aika vähän niitä on täällä päin vielä näkynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raitapaidat ovat kyllä tervetullut näky kukissa. Toivottavasti ehtivät teillekin!

   Poista
 6. Hyvin sanottu alussa. Inhoan vaan kaikenlaisia öttimönkiäisiä, Y-Ä-K!!! :/ Perhoset nyt vielä menee. :)

  VastaaPoista
 7. Tänä vuonna on ollut valtavasti koivun siitepölyä, josta ovat kärsineet myös ne, jotka eivät aina saa oireita. Minulla on keuhkot menneet niin pahaan kuntoon pölyn vuoksi (astma), etten ole voinut juosta pariin viikkoon, vaan olen saanut tyytyä kävelyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjaa, että olet joutunut pitämään juoksutaukoa. Nyt kun ilmat on taas viilenneet toivon, että pääset lenkille :O)

   Poista
 8. Huimia "ötökkä"kuvia :D. Täällä pikkupaniikissa kuulostellaan, että tuleeko rankkasadeukkonen ja sen jälkeen kylmyys, kun omppupuut just aukaisemassa kukkiaan, että jos ei pörriäiset pääsekkään siellä tekemään töitään. Mutta eletään toivossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella kylmä tuli! Toivotaan, että jo auenneet kukat ja raakileet säästyvät! Eletään toivossa :O)

   Poista
 9. Hieno karttaperhonen! Ja ihanat tutkimukset sulla siellä kameran kanssa :) Kirvoille huutia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä mukava pysähtyä oikein ajan kanssa istumaan. Paljon tapahtuu ympärillä mitä ei aina ohikulkiessa huomaa. Useammin pitäisi malttaa olla vaan!

   Poista

Mukavaa, että kävit vierailulla ♥