keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Pihan eri sävyjä.

Puutarhan kasvit ovat saaneet piristysruiskeen sadepäivistä. Taisin viime keväänä hihkua samojen kasvien kasvusta, mutta kasvukauden alku on vaan niin ihanaa! Vihdoinkin maasta pilkistää eri sävyjä!

Kevätvuohenjuuri, Doronicum orientale

lehtoakileijaa, Aquilegia vulgaris

jaloritarinkannus, Delphinium sp.

ja kevätsikko Primula veris ovat jo hyvässä kasvussa. Esikko on muodostanut myös uusia ruusukkeita. Skillat kukkii nurmikolla. Kevätkaihonkukissa näkyy nuppuja. Pienempiäkin alkuja on näkyvissä.

Poutapäivinä olen raivannut metsäpuutarhaa. Alkutilanteen näet tästä. Hakettanut oksia, tasoittanut maata, kitkenyt rikkakasveja ja kärrännyt uutta multaa sen minkä olen irti saanut vielä jäässä olevasta multakasasta. 

Tässä on alla muheva kerros lehtiä ja oksahaketta, jonka käänsin talikolla alla olleeseen saveen. Päälle lapioin ohuen kerroksen multaa ja turvetta, jotka harasin sekaisin. Vielä pitää tuoda paksu kerros multaa ennen kasvien istutusta. Reunukseksi laitoin aluksi talomme vanhoja hirsiä. Mietin, josko vaihtaisin sittenkin pajusta punottuun reunukseen vai olisiko turveharkoista tehty luonnollisempi. Mietitään.

Mun piti eilisellä kauppareisulla käydä hakemassa vaan turvetta, mutta siellähän oli jo puutarhamyymälä auki. ;O) Ilman mitään suurempia suunnitelmia hankin tähän kartiotuijat Thuja occidentalis `Brabant´ sekä `Smaragd´, vuorimännyn Pinus mugo `Mughus´ ja kääpiöserbiankuusen Picea omorica `Karel´. Havuryhmän vihreyttä raikastamaan valkoalppiruusun Rhododendron `Cunningham´s White´ sekä alppiruusu Rhododendron `Roseum Elegans´ -lajikkeet.

Ajattelin, että nämä kasvit peittäisivät tämän alueen, mutta alue olikin arvioimaani isompi. Lapion kohdalle pitää vielä hankkia jokin havu, joka suojaisi valkoalppiruusua. Ehkäpä sininen kartiovalkokuusi Picea glauca 'Sanders Blue' raikastaisi sinivihreillä neulasillaan muiden tummuutta. Kääpiökoreanpihta Abies koreana 'Silberlocke' voisi myös olla kiva. Onko sinulla kokemuksia näistä havuista? 

 Alppiruusuissa on jo komeat nuput.

Metsämännyn taakse vuorimänty Pinus mugo `Mughus´.
Pienemmät pensaat ja maanpeitekasvit pitää nyt miettiä ihan ajan kanssa.


Letkeän leppoisaa pääsiäistä kaikille!
Tervetuloa lukijoiksi  Wune, Maria ja Between.

39 kommenttia:

 1. Sinulle myös aurinkoista ja mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Saa nähdä, kun usein tulee hankittua heräteostoksia, jotka ei sitten sovikaan minnekään :O)

   Poista
 3. Kylläpä olet ollut ahrkera! Metsäpuutarhasta tulee varmasti unelmaihana! Hieman alan hiuksia halkomaan, eli eikös tuo ´Smaragd´ -tuija ole timanttituija? Vai oonko ihan väärässä? Oon kuvitellut, että kartiotuija (Brabant) on se röyhelöinen ja timanttituija vähän tiiviimpi. No, yhtä kaikki, kauniita ne on kaikki tuijat!

  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. `Smaragd´ lajikke on tosiaan saanut oman suomenkielisen nimen timanttituija. Kasvutavat ovat just niin kuin kirjoitit. Tuon kaivonkannen päälle rakennetun mökin takana kasvaa ikivanha ja todella iso tuija, joka muistuttaa brabanttia. Smaragdilla saan vähän vaihtelua ryhmään :O)

   Mukavaa loppuviikkoa myös sinulle!

   Poista
 4. Sinähän olet ahkeroinut! Hienolta näyttää! Luotan makuusi... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä iskee aina kova vimma tehdä uudistuksia!

   Poista
 5. Kevät <3
  Hyvännäköisiä viherkasveja, jään mielenkiinnolla odottamaan
  projektin etenemistä. Millaisessa kasvualustassa alppiruusut viihtyvät?
  Mökillä maaperä on kovin hiekkaista ja kuivaa, onnistuisinkohan
  alppiruusujen kasvatuksessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havujen tapaan, alppiruusut viihtyvät happamassa maassa. Mulla ei ole kokemusta alppiruusuista. Nämä hankinnat ovat ensimmäiset :O) Luulisin, että saat mökilläkin alppiruusut viihtymään, kun kaivat ison kuopan ja sekoitat hiekan sekaan turvetta sekä kompostia, etkä päästä maata kuivumaan. Itse ajattelin laittaa juuriston ympärille paksun kerroksen katetta, joka estää juuriston kuivumista. Palaan tähän alueeseen vileä kesän aikana :O)

   Poista
 6. Siellähän on puutarhatouhut jo täydessä käynnissä! Kivaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kun pääsee jo hiukan möyhimään maata!

   Poista
 7. Oletpa jo pitkällä puutarhatöissä!

  Minulla on kartiovalkokuusi ja olen huomannut, että se vaatii tyhjää tilaa ympärilleen. Jos jokin kasvi varjostaa sitä paljon, niin neulaset tuhoutuvat. Keväällä sen joutuu myös suojaamaan auringolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä. Tuo kolo saattaa kyllä olla liian ahdas ja varjoisa kartiovalkokuuselle! Lisäksi siihen paistaa aamuaurinko, jonka kuulin olevan pahin valkokuuselle. Ehkäpä otan varman päälle ja hankin vielä muutaman tuijan lisää :O)

   Poista
 8. kiitos, kun saan vierailla puutarhassasi. Ihanaa aurinko-pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että käyt! Mukavaa pääsiäistä!

   Poista
 9. Ooh, oletpa ehtinyt tehdä jo vaikka mitä puutarhassa! Ja ihanaa, että näytät noita pieniä keväisiä kasvun alkuja. Kohta ne varmasti kasvavat yhdessä hujauksessa. Odotan niin sitä hetkeä <3 Kivaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos lämmin viikonloppu toteutuu ennusteen mukaan, kasvavat nämä alut tosiaan yhdessä hujauksessa. :O)

   Poista
 10. Olet kyllä melkonen touhutäti :) vaan aikas huimaa, että tähän aikaan keväästä jo pystyy pihaa laittamaan. Täällä ei tosin ihan, mutta kohta ;)
  Hyvälle näyttää tuo havunurkkaus. Tekis niin mieli kokeilla alppiruusua itsekin, mutta saas nähdä. Pääsiäistä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sitä malta sisällä istua, kun kevät koittaa! No, pääsiäisen jälkeen palaan taas koulujuttuihin ja top-jaksokin alkaa ihan kohta. Sitten ei ehdi muuta kuin nauttimaan jo tehdyistä jutuista!

   Poista
 11. Hienolta näyttää jo nyt, metsäpuutarhan luominen on mielenkiintoista ja hauskaa. Maanpeitekasveilla tunnelma viimeistellään ja vaihtoehtojahan on vaikka kuinka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta. Minä luulin, että varjon vaihtoehtoja on suppeasti, mutta nyt jo tuntuu vaikealta päättää mitä kaikkea tähän laittaisin. Varmasti jotakin vaaleaa, kun tämä kohta pihassamme on muuten niin synkkä.

   Poista
 12. Hienot ovat minusta nuokin reunukset, mutta minun itsenikin tekisi mieli kokeilla turveharkkoja, nekin vaikuttavat erittäin käyttökelpoisilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turveharkkoja minäkin mietin. Tuossa varjossa ei ruoho kasva ja on muutenkin sammaleinen maanpohja. Sammaleiset turveharkot sopisivat siihen kyllä hyvin. Mietitään.

   Poista
 13. Oletpa jo ahkeroinut! Alueesta tulee upea.
  Minullakinon saaren metsävaiheessa. Sieltä kaadettiin liian puut ja pusikot pois, teen polun kiertämään koko saaren ja istutan varjon kasveja sen varrelle. Kieloja siellä jo kasvaakin runsaasti. Oikein ihania aurinkopäiviä ja hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja mukavaa pääsiäistä myös sinulle!

   Poista
 14. Ai jai, kuinkahan pian alppiruusut puhkeaa kukkaan!!?? Ne on sitten upeita kasveja. Meillon täällä lähistöllä sellainen alppiruusuPUISTO, pakko käydä moneen kertaan kukinta-aikaan.

  Aurinkoisia pääsiäispäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alppiruusupuisto kuulostaa kyllä ihanalta! Mukavaa pääsiäistä!

   Poista
 15. Käväisin lukemassa blogiasi. Metsäpuutarhasta tulee vielä hieno.

  VastaaPoista
 16. Yritin jättää viestiä viimeksi, mutta se ei näköjään onnistunut. Jospa nyt... Olen haaveillut meille metsä- tai varjopuutarhaa, mutta ihan suoraan luontaista paikkaa ei ole. Mutta seurailen ja ihailen muiden puutarhoja kuvien kautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogimaailma on siitä kiva, että pääsee sukeltamaan niihin maailmoihin, joista itse haaveilee!

   Poista
 17. Kylläpäs siellä kasvaa jo paljon kaikenlaista!
  Kevät on kyllä ihanaa aikaa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin ja aurinkoinen kevät on ihan paras!

   Poista
 18. Vuorimänty on yksi kauneimmista havuista, jotka tiedän, ihana! Hitsit, miten paljon teillä on tilaa ihanille istutuksille ja noin täydellinen metsäpuutarhankin paikka!

  Nuo kevätvuohenjuuren alut ovat kyllä niin kesäisen värisiä jo nyt, oikea piristysruiske. Mahtuisikohan niitä meillekin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos haluat kevätvuohenjuurta niin älä osta. Polkastaan tuosta meidän penkistä sinulle alku, kun tulette käymään :O)

   Vuorimännystä tykkään minäkin. Yritän leikata omistani maltillisen kokoiset, jotka olisi kiva valaista alhaaltapäin.

   Poista
 19. Oi, kiitos mielellään otan kevätvuohenjuurta vastaan! Meillä on tuolla portin pielessä toistaiseksi pieni keltainen alue, johon sitä voisin hyödyntää.

  Minäkin tykkäisin leikattavista havuista, mutta kaikkea ei näihin meidän asuntoa pienempiin pihaneliöihin ei yksinkertaisesti saa mahtumaan :D

  VastaaPoista

Mukavaa, että kävit vierailulla ♥