lauantai 22. maaliskuuta 2014

Metsäpuutarha mielessäin


 Mikä ihanan aurinkoinen lauantaiaamu!

Bongasin alkuviikosta kirjaston uutuuksien joukosta tämän herkun. 

Täydellinen kirjalöytö, sillä suunnittelin tänä kesänä raivaavani pihamme metsänpuoleista risukkoa. Kuvassa näkyvästä kohdasta aloitan (helpoin alue). Haaveissa joitakin kukkivia pensaita, jotka peittäisivät näkyvistä kaivonrenkaan tyven. Ehkäpä atsaleaa, alppiruusua ja hortensioita. Kasvualusta kaipaa kunnollista muokkausta. Tähän olen kipannut pihalta haravoimani lehdet ja risut. Risut raahaan muualle, mutta lehtimassan suunnittelin kääntäväni talikolla ja jäättäväni maatumaan kasvien alle. Tässä kasvaa runsaasti nokkosta (Urtica dioica) sekä takiaisia (Arctium). Ne ovat nyt kitkentälistan kärkipäässä.

 Köynnöshortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris) männyn rungolle.

Linnuille sekä otököille pesäpaikkoja.

Sinivuokot olisi kiva säilyttää. 

 Ja sammal.


Suomalainen metsäpuutarha, Ella Räty ja Hanna Marttinen, WSOY 2014 kirjassa on mukavasti esitelty erilaisia, jo olemassa olevia metsäpuutarhoja kasveineen. Erilaiset kasvupaikkatyyppit on myös huomioitu. Pikaselauksella vaikuttaa, että meidän minimetsä on kuiva lehtomainen kangasmetsä. Kirjassa kerrotaan myös metsäpuutarhan perustamisesta ja hoidosta. Juuri niitä tietoja tarvitsinkin! Haluaisin, että siirtymä perennoista metsään olisi mahdollisimman luonnollinen :O)

Onko sinulla hyviä vinkkejä kasvivalintoihin? Mitä minun tulisi erityisesti huomioida? Kuulisin myös mielelläni kaikenlaisia kokemuksia metsäpuutarhoista.

Tervetuloa lukijoiksi Cheri ja Teija :O)

35 kommenttia:

 1. Köynnöshortensia männynrungolla ON varmasti ihana. Yhdellä ystävälläni kasvaa näin pihamännyssä ja kivalle näyttää :)
  Pitää yrittää bongata jostain tuo kirja, vaikuttaa mileenkiintoiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on varmasti mielenkiintoinen lukukokemus kaikille, jotka viihtyvät luonnossa :O)
   Kiva kuulla, että köynnöshortensia viihtyy männyn parina. Molemmat kun tykkäävät happamasta maasta!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Voi, kun pääsisin jo raivaamaan! Tämä kohta on vaan niin varjoinen että koivunrungot on yhä piukasti jäätyneet maahan!

   Poista
 3. Aivan mahtavia suunnitelmia! Metsäpuutarhan luominen on jännittävää ja täynnä mahdollisuuksia, joita puiden suoma varjo ja luonnon olemassaolevat elementit, kuten kivet tarjoavat. Tuo tuleva paikkakin näyttää niin mielenkiintoiselta. Tuota kirjaa haaveilen omaan hyllyyn, pitääkin surffailla ja vertailla hintoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjaa selatessa huomasin mahdollisuuksien määrän. Tässä kirjassa on niin paljon mielenkiintoista asiaa, että ajattelin hankkia omaksi minäkin.

   Poista
 4. Samaa kirjaa olen havitellut heti kun näin sen ilmestyneen, täytyy varmaan heti käydä tilaamassa se! Omasta metsäpuutarhasta löytyy myös köynnöshortensioita, saniaista, alppiruusuja, vuokkoja ym... Metsä on sitä Suomen luontoa ja sen parhaita puolia korostamalla saa näihin oloihin sopivia tyylikkäitä puutarhoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä, että Suomen metsät ovat niin kauniita ja kasvustoltaan säilyttämisen arvoisia. Osa perinnekulttuuria jonka monimuotoisuudellaan on sopeutunut maamme oloihin. Pyrin säilyttäämään luonnollisuuden sen koko pihalla!

   Poista
 5. Voi, kuulostaa ihastuttavalta idealta. Metsäpuutarhan etenemisestä näkisin mielelläni postauksia jatkossa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkoa tulossa kunhan maa sulaa tuolta kohdin. Vielä on isot rungot jäätyneinä maahan :O)

   Poista
 6. Metsäpuutarha kuulosta IHANALTA! Minäkin haluaisin istuttaa joitain pensaita mökille, etelärinnemetsään. Metsässä kasvaa kuusia, mäntyjä ja jokunen tammikin. Maaperä vahvasti hiekkaista. Osaatko sanoa, mitkä kasvit voisivat tuollaisessa maastossa menestyä? Niin ja tarkennus vielä. Mökkimme sijaitsee Turun saaristossa, meren rannalla.
  Ihania suunnitteluhetkiä mielenkiintoisen opuksen parissa! Jään mielenkiinnolla seuraamaan millaisen metsäpuutarhan perustat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etelärinne meren rannalla kuulostaa ihanalta! Vietin lapsuuteni kesät samalaisissa maisemissa :O)
   Ohutmultainen kasvualusta on haastava. Hiekka ei pidätä vettä, mutta aurinko haihduttaa sitä lehtien kautta. Mökkipihaasi näkemättä arvelisin, että ainakin pesäkuusia, varpuvärihernettä ja sulkaneilikkaa voisit kokeilla. Vaihtoehdot lisääntyvät, jos paikka on ainakin osan päivää varjossa (puolivarjo) ja jos parannat kasvualustaa lisäämällä hiekan sekaan turvetta sekä multaa. Toivottavasti tästä oli apua!

   Poista
  2. Kiitos kasvivinkeistä, niistä on kovasti apua!

   Poista
 7. Minäkin odotan mielenkiinnolla projektisi! Varmasti hieno lopputulos! Ja haba kasvaa kun kääntelet maata talikon kanssa... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä puutarhapuuhissa parasta on luontainen punttisali. Eipä tarvitse huolehtia painonnostosta, kun tekee muutoksia ilman konevoimaa, naisen sisulla :O)

   Poista
 8. Oikein kivalle kuulostaa suunnitelmasi. Meidän mökkitontin metsäiseen osaan on tekeillä myös jonkinmoinen metsäpuutarha, kovasti sitä tuli muokattua viime kesänä. Muutamia postauksiakin siitä tein;)
  Yritän matkia luontoa, kasvillisuus siis kerroksellista ja polut kulkevat alueen läpi. Luonnonkiviä hyödynsin pergerryksissä ja istutusalueiden rajoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin piipahtaa etsimään metsäpuutarha-aiheisia kirjoituksiasi. Suunnitelmasi kuulostaa ainakin tosi kivalta!

   Poista
 9. kiitos kirjavinkistä! Suomessa jalostetut alppiruusut tulevat ensimmäisinä mieleen. odotan kiinnolla, miten projektisi etenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alppiruusuista tykkään minäkin. Vielä ei ole tullut hankittua yhtäkään, mutta lajikkeita olen kyllä ehtinyt katsella sillä silmällä.

   Poista
 10. Täälläkin ovat tällä hetkellä mielessä ja vähän jo työnallakin tonttimme varjoisimmat metsän reunat, miten kiehtovia kasveja sinne voisikaan hankkia, aah sormeni jo syyhyävät;) Ensin vaan täytyy tosiaan hoitaa tuo raivaus urakka pois alta! Hommaapa oksasilppuri (jos kasassa on myös ohuempia risuja) ja surauta risut maatumaan niille sijoilleen!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sinullakin on metsäpuutarhaprojekti. Mukavaa päästä seuraamaan miten sinulla työ etenee ja millaisia kasveja valitset!
   Sain idean risuaidasta ryytimaan reunalle ja loput mitä en aitaan tarvitse voisin kyllä silputa. :O)

   Poista
 11. Olet kolmas blogi peräjälkeen, jossa on ensimmäisenä kuvana keltainen pikkunarsissi! Aivan mahtavaa piristystä :)

  Kiitos kirjavinkistä. Köynnöshortensia männyn juurelle kuulostaa taivaalliselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltainen pikkunarsissi on kuin aurinko. Piristää pilvisenäkin päivänä :O)

   Poista
 12. Mullakin alkoi mielikuvitus lentää ja sormet syyhyämään, kun luin tätä. Suunnittelemisen ja haaveilun vaihe on ihanaa, mutta vielä ihanampaa on, kun alkaa työnjälki näkyä. Kuvia myös odotellaan, sitten kun alkaa tapahtumaan. ;)

  VastaaPoista
 13. Suunnittelu on kivaa ja ihan parasta kun saa alkaa lapiohommiin!

  VastaaPoista
 14. Heippa Minna, kokeilisitko liittyä blogini lukijaksi esim. puhelimella, katso onnistuuko liittyminen sitä kautta.
  Eräs lukija kertoi, että liittyminen tökki tietsikalla, mutta puhelimella onnistui kyllä.

  Pirtsakkaa tiistaita Turun suunnalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä. Yritänkin puhelimen kautta!

   Poista
 15. Tuo kirja vaikuttaa todella mielenkiintoiselta! Jännä myös nähdä, mitä puutarhabloggarit saavat sen innottamina aikaan tulevana kesänä. Meilläkin olisi yksi metsänurkkaus, johon olen odotellut inspiraatiota.

  Blogissani on sinulle haaste : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minäkin odotan innolla! Kiitti haasteesta, palaan siihen muutaman päivän jälkeen.

   Poista
 16. Tuo kirja vaikuttaa siltä,että sitä olisi mukava vain selaillakin, kansikuva on ainakin houkuttelevan näköinen :) Mukavia puutarhapuuhia sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna! Kirjan kuvat on kyllä herkkuja ihan vaan selattavaksikin!

   Poista
 17. Mielenkiintoinen projekti! Meillä olisi periaatteessa samanmoinen mökillä, mutta ainakaan nyt ei olla siellä taas vaihteeksi mitään tekemässä, joten luultavasti ehdit saada projektisi valmiiksi ennen kuin me edes aloitellaan.

  Olet taas kerran löytänyt todella hyvän näköisen kirjauutuuden! Oliko siitä apua?

  Oletko onnistunut ottamaan nämä kuvat hajonneella kameralla? Todella hyvin sen hanskaat, jos näin on!

  Parin viikon päästä olisi Tampereen messujenkin aika. Toivottavasti päästäisiin sinne yhdessä, minulla on ollut kaikenlaista hankalaa terveysvaivaa ja koskaan ei tiedä, mikä on tilanne silloin. Olisi mukava nähdä yhteisen intohimon parissa pitkästä aikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saas nähdä miten tämä projekti etenee, kun koulusta tulee koko ajan lisää tekemistä yrittäjyyttä koskien. Alkaa epätoivo iskeä optimistiinkin :O) Vielä en ole ehtinyt kirjaan syventyä kuin pintaraapaisuna selaamalla. Lähes kaikista kirjoista tarttuu aina jotakin uutta mieleen, joten koen ne itselleni hyödyllisiksi.

   Kuvat on otettu hajonneella kameralla. Aina ei automaattitarkennus pelaa, mutta kun se pelaa niin kuvista tulee hyviä. Pitää vielä opetella säätämään ominaisuuksia ilman taustanäytön apua.

   Olisi kyl tosi kiva mennä messuille yhdessä. Toivottavasti pääset mukaan! Voitin arvonnassa yhden pääsylipun ja ajattelin, että maksetaan sun lippu puoliksi niin saadaan sopiva pääsymaksu molemille! :O) Toivottavasti nähdään!!!

   Poista
  2. Katselin näitä uudestaan, kun omassa mielessä alkaa metsä hahmottua... En kylläkään tiedä, vieläkö joskus palaat blogin pariin, mutta joka tapauksessa :) Tykkäsin metsäpuutarhasi alusta, aivan mahtavan rajattu paikka ja siten helppo käsittää.

   Poista
 18. Tuon kirjan oli syytä ilmestyä, sitä on odotettu jo vuosia. Bloggasin siitä innoissani.

  VastaaPoista

Mukavaa, että kävit vierailulla ♥