keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Siemenvinkit

Mikä sen mukavampaa, kuin aloittaa helmikuu siemenasioilla. Ennen kuin aloitan tämän kauden esikasvatuksen, vien teidät mukanani menneeseen. Kotiäitivuosina hurahdin kasveilla värjäämiseen. Silloin pihalla kasvoi samettikukkaa, tiikerinkaunosilmää ja morsinkoakin. Siemenet Hyötykasviyhdistykseltä. Kaksi ensimmäistä esikasvatin ja onnistuin, sain molemmista keltaista väriä villalankoihin. Morsingon kylvin suoraan maahan. Ensimmäisenä vuotena se muodosti lehtiä, mutta toisen kasvukauden kukinto jäi tulematta. Värjäys ei onnistunut.
En ole pitänyt kylvöistäni kirjaa, mutta muutamista lajikkeista olen kirjannut jotakin ylös. Kun luin Karolinan blogista kivan haasteen, tulikin mieleeni koota lippulappusten raapustukset yhteen postaukseen. Joskus pitää vielä koota yhteen kaikki epäonnistuneetkin yritykset. :O)

Haaste Puutarha Ystäville
  Kerro kuvin parhaat siemenvinkkisi. 
Mistä olet siemenet hankkinut, miten kasvattaminen onnistui? Esikasvatitko?
Laita haaste blogissasi eteenpäin.

Esikasvatuksella olen kasvattanut:
- idänunikkoa Papaver orientale jonka siemenkodan sain muutamia vuosia sitten ystävältäni. Olen myös kylvänyt suorakylvönä samaa lajiketta sekä se on kylväytynyt itsestään. On mielestäni helppo saada itämään ja kasvamaan.

- sarviorvokkia Viola cornuta `Baby Lucia´. Sarviorvokki kasvaa kauniisti koko kesän, kun nyppii kukkineet kukat pois. Siemenet olen hankkinut jostakin marketista. Kasvattaminen oli helppoa.

- lehtoakileijaa Aquilegia vulgaris `Lime Sorbet´ ja sormustinkukkaa Digitalis purpurea L.  Lehtoakileijan siemenet olen kylvänyt maaliskuussa 2009. Siemenet hankin Korpikangas Siemenestä ja niistä iti vain muutama (tarkkaa määrää en ole kirjannut ylös). Viime kesänä oli jäljellä yksi akileija. Kukka on mielestäni niin kaunis, että ajattelin kokeilla sitä uudestaan. Sormustinkukan siemenet olen ostanut marketista ja ne ovat itäneet tosi hyvin. Sormustinkukka on siementänyt ja levittäytynyt puutarhassa. Ensimmäisenä kautena se kasvattaa vain lehtiruusukkeen ja kukkii toisena. Ovat mielestäni helppoja kasvattaa. 

- iisoppia Hyssopus officinalis ja harjaneilikkaa Dianthus barbatus `Auricula-Eyed Mix´. Molempien siemenet Hyötykasviyhdistykseltä. Iisoppi tuuheutuu kun sitä leikkaa ja harjaneilikka kylväytyy itse. Ovat mielestäni helppoja kasvattaa.

- siperianunikkoa Papaver nudicale `Iceland Mixed´. Siemenet Korpikangas siemen, kylväytyy itse ja on helppo kasvattaa.  

 -  tsinniaa Zinnia elegants, Lilliput oli viime vuoden kokeiluni. Ihastuin kukintoon koulussa, huomasin siemenet jossakin marketissa ja päätin kokeilla. Kylvin siemenet maaliskuussa. Koulin ruukkuihin, joissa taimet kukkivat koko kesän. Helppo kasvatettava.


 - tulikellukkaa Geum coccineum `Cooky´, jonka siemenet hankin Korpikankaan siemenestä 2009. Tästä lajikkeesta minulla ei ole mitään muistiinpanoja. Vain kylvöpäivä.

- ja viimeisenä esikasvatetuista kukista pelakuut Pelargonium x hortorum `Inspire white´ F1 ja Inspire Pink´ F1. Molemmat lajikkeet saivat tismalleen samanlaiset kasvuolot (kylvö helmikuussa 2013), mutta jostakin syystä vain valkoinen lajike kukki. Pinkkikin kasvoi kauniisti ilman kukintoa. Molemmat ovat nyt minulla talon viileimmässä huoneessa, mutta aika karulta näyttää.

Sitten suorakylvöihin: 
- kivipuron varella olevaan ohueen multatilaan olen kylvänyt kaunokaisen Bellis perennis siemeniä, jotka tilasin Hyötykasviyhdistykseltä. Siemenet itivät hyvin ja kasvoivat valitsemassani paikassa aluksi, mutta nyt ne ovat siirtyneet multatilasta soralle. Kangasajuruohon Thymus serpyllum siemenet ovat myös Hyötykasviyhdistykseltä. Molemmat itivät helposti.

- palavarakkaus Lychnis chalcedonica, jonka olen kylvänyt talon varjoisaan nurkkaan. Kasvi ei siellä viihtynyt kuin kaksi kasvukautta ja ihmekkös tuo, viihtyy parhaiten auringossa! Se on itse siirtänyt itsensä valkoisen ukonkellon seuraksi.

- kosmoskukkaa Cosmos bipinnatus `Early Summer´, veriapilaa Trifolium incarnatum ,

isoa auringonkukkaa Helianthus annuus sekä

 kehäkukkaa Calendula officinalis Daisy Citrus Mix (sekoituksessa matalia lajikkeita `Apricot Daisy´, `Lemon Daisy´ ja Orange Daisy´) kylvin suoraan lavankaulusryytimaalle keväällä 2013. Heittelin tyhjäksi jääneeseen ovenkarmeista tehtyyn laatikkoon veriapilan siemeniä ja toiseen päätyyn kosmoskukkaa. Tarkoitukseni oli kääntää veriapila viherlannnoitteeksi vanhaan kasvualustaan, mutta ilmeisesti muurahaiset tai koira on tassuissaan kuljettaneet kosmoskukan siemeniä apilan sekaan. En sitten raaskinutkaan kääntää maata vaan annoin apiloidenkin kukkia. Kosmoskukka, veriapila, isoauringonkukka sekä kehäkukka olivat helppoja kasvattaa. Siemenet ostin marketista.

En nyt haasta ketään erikseen, mutta halutessasi voit napata haasteen vastaan. Olisi mukava kuulla mitä olet kasvattanut ja miten onnistunut :O)

Tervetuloa lukijoiksi Katja, Maija ja Satu!

18 kommenttia:

 1. Ai että, olet saanut kasvatettua onnistuneesti vaikka mitä! Tsinniat ja harjaneilikat olisivat kokeilussa tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usein tuntuu, että olen vasta aloittelija näissä puutarhajutuissa, mutta kun oikeen rupeaa tutkimaan niin olenkin ehtinyt kokeilla aika monta juttua. :O)

   Poista
 2. Kiitos kattavasta tietopaketista! Kauniiden kuvien myötä tulee lisäksi ihan mieletön kesän kaipuu, tulisi jo pian!!

  Tuntuu, ettei siemenkasvatus ole mun juttu, mutta silti tulee aina jotain laitettua, suorakylvöjä nyt ainakin.

  VastaaPoista
 3. Akileijaa saa hyvin itse kasvatettua keräämällä siemenet talteen syksyllä. Olen keräillyt niitä omasta maasta ja ystäviltä ja nyt meillä onkin aika monenlaisia sävyjä. Sehän voi risteytyä itsekseen eli värisävyt muuttuvat vuosien saatossa...

  Naapurien kanssa siirrellään taimia, kun toiset lajit leviävät rikkaruohoiksi asti. Esim. bellistä ja sormustinkukkaa olen onnistuneesti saanut naapureilta! Samoin juhannusruusua.

  Hei, parin kuukauden päästä jo katsellaan sulavia penkkejä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti akileija vinkistä. Minä olen vaihtanut kasveja ystävien kanssa, mutten koskaan taimivaiheessa vaan juurakoiden kautta. Kohta tosiaan ollaan jo kasvukauden reunalla ja vihreys valtaa pihan.

   Poista
 4. Kauniita kuvia. Todella ihana tunnelma auringonkukka-kuvassa!
  Komea sävy tulikellukassa, pitäisiköhän itse kylvää....siementilaus on tehty tälle keväälle, mutta tuleville sitten;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auringonkukkakuvaan tuli taltioitua syksyn usva, samea tausta kukille. Kohta päästäänkin aloittamaan esikasvatus.

   Poista
 5. Upea tuo auringonkukka kuva :) Kasvattaminen on niin hauskaa. Onneksi pian on kesä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uutta kasvukautta kovasti odotan jo minäkin. :O)

   Poista
 6. Helou, siitä Image mapista...ohjelma löytyy täältä:
  http://www.image-maps.com/
  Eli sitä ei asenneta ollenkaan. Ensinnäkin sulla pitää olla se kuva jossain "pilvessä" esimerkiksi Picasa. Ja napata sieltä kuvan osoite...Ei se ollut niin kovin helppoa mutta kokeile, kyllä autan jos vaan osaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos neuvosta! Ihan varmasti kokeilen :)

   Poista
 7. Sain tästä taas vaikka mitä ideoita, kiitos Minna! Veriapila onkin aika jännä, sellaistakin voisi kokeilla. Kasvaako se kuinka korkeaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :O) Ihan tarkkaa veriapilan korkeutta en osaa sanoa. Sen pysty kukinto jäi kuitenkin matalammaksi kuin kosmoskukan, joka erottui kivasti apiloiden yläpuolella. Kosmoskukka - veriapilan seoksesta tuli aika hauska fiilis ja taidan uusia sen vielä joskus.

   Poista

Mukavaa, että kävit vierailulla ♥