tiistai 25. helmikuuta 2014

Intona pelakuihinViime keväänä kokeilin pelakuiden kasvatusta siemenestä. Pelargonia Pelargonium x hortorum `Inspire White´ ja `Inspire Pink´ -lajikkeet itivät ja kasvoivat hyvin. Molemmat lajikkeet saivat samanlaiset kasvuolosuhteet, mutta vain valkoinen lajike kukki. Talvetus ei ihan onnistunut. Näistä lajikkeista on vain kaksi lähtenyt uuteen kasvuun. Kukinnon väri selviää vasta myöhemmin, sillä taimitikuista on nimet pyyhkiytyneet pois.

Tänä vuonna halusin kokeilla siemenkasvatusta uudelleen ja uudella lajikkeella. Valitsin Pelargonium x hortorum `Horizon Blueberry Ribble´n. Sen valkoisissa kukinnoissa on kirsikanvärisiä pilkkuja ja juovia. Kukinto näyttää kauniilta siemenpussin päällä (kylvö 25.2). 


Pieleen menneen talvetuksen ja siemenkasvatuksen epävarman onnistumisen vuoksi teki mieli hankkia pistokkaita. Vähän kuin varmuudeksi. 


Palsamipelargoni Pelargonium x graveolens `Orange Fizz` tuoksuu jo nyt appelsiinilta :O)


Riippapelargonit Pelargonium peltatum `Stellena Rose´ ja


Pelargonium peltatum `Francis Parmeter´.


Kotipelargoni Pelargonium zonale `Vera´.


Ajattelin hankkia tuhdin tietopaketin valitsemistani lajikkeista ja hain kirjastosta iltalukemiseksi Intohimona pelargonit, Lena Ljungquist & Eva Tingström sekä Suuri pelargonikirja, Susanna Rosén -teokset. Tästä se kasvukausi sitten alkaa :O)
                            

21 kommenttia:

 1. Onpas terhakoita taimia. Minulla on ollut lainassa tuo kirja :) Nyt viime syksynä otin pelargoneista 4 pistokasta ja sain ne juurtumaan, kaksi on nyt jäljellä ja tarviskin ne laittaa uuteen multaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on aiempina vuosina pelakuiden talvettaminen onnistunut ihan hyvin. Nyt siirsin siemenistä kasvattamani tilanpuuteen takia eri ikkunalle. Saivat sitten liiaksi vetoa. KIva kuulla, että sinulla on onnistunut lisääminen.

   Poista
  2. Tutkin illalla tuota intohimona pelargonit -kirjaa ja tulin siihen tulokseen ettei se tainnutkaan olla veto, joka tappoi taimet. Tein sen ihan itse kastelemalla liikaa :O/ Maltti on valttia tässäkin!

   Poista
 2. Samoilla linjoilla mennnään:) Kasvuniloa!

  VastaaPoista
 3. Voi mitä ihanaisia... Minäkin tarvitsisin lisää tuoksuvia, riippuvia ja kirjavalehtisiä pelakuita nyt kun olen muutaman vuoden harjoitellut noilla perustavallisilla. Koukuttava laji kerrassaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peruslajitkin ovat kerrassaan ihania. Saa nähdä ärsyyntyykö tuo tuoksuva lajike, kun käyn sitä ohimennessäni nuuhkimassa. Jos vaikka ei tykkää innokkaasta ihailijastaan :O)

   Poista
 4. Miten sitä voikin niin koukuttua pelakuihin!
  Oikein reippaan näköisiä alkuja sinulla on. Tuoksupelakuut ovat muuten nopeita kasvamaan, minun Dr. Westerlundini on todella iso jo!
  Minulla on toistakymmentä erilaista viime keväänä hankittua pelakuuta talvehtinut oikein hyvin ja tulevilta Tukholman messuilta taas varmaan löytyy "pakko saada"-lajikkeita vaikka kuinka!
  Oikein hyvä kirja on tuo Suuri pelargoni-kirja. Olen sen joskus hankkinut ja siinä on todella paljon tietoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelakuut ovat koukuttavia. Lajikkeita löytyy vaikka kuinka paljon. Em. kirjoissakin on vaikka miten monta, jotka olisi kiva hankkia. Top-paikalle on tulossa pistokkaat parin viikon päästä ja itseni tuntien, taidan kiikuttaa sieltä lisää pistokkaita. Kiva seurata, millaisia löytöjä teet messuilta!

   Poista
 5. Saa ihan sormet syyhyämään nämä kuvat - niin hyvän näköisiä taimia :) Itse aina haaveilen siitä, että saisin vietyä pelargonit talven yli, vaan ei ole onnistunut. Haluaisin semmosen iiiiison mummon pelargonin näääs ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä isosta mummon pelakuusta haaveilen minäkin! Yritetään yhdessä toteuttaa se haave ♥

   Poista
 6. Tosi suloisia pikkuvauvoja! Hienosti olet onnistunut kasvatuksessa. Ihailen aina niitä, joilla riittää kärsivällisyys siemenkasvattamiseen (koska se taito multa puuttuu). Jännä nähdä noita lajikkeita sitten kukkivina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä pikkuiset ostin suoraan kaupasta. Toivottavasti onnistun niiden kanssa :O)

   Poista
 7. Pelakuut on ihania! Mun viisivuotiaasta pojastani on kovaa vauhtia tulossa pelakuufani (jopa minua enemmän). Meidän täytyisi vaan ensin hommata kunnon ikkunalaudalliset ikkunat (eli talo, jossa sellaiset on).

  VastaaPoista
 8. Pelakoiden siemenkylvö on ollutkin todella palkitsevaa, lähes kaikki kylvämäni siemenet ovat itäneet! Jostakin kun löytäisi vielä paikan josta voisi tilata vähän erikoisempien pelargonioiden siemenöisiä<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että kylvösi onnistuivat! Noita kirjoja kun olen selaillut on syttynyt mielenkiinto hankkia myös luonnossa kasvavia lajeja. Vaan eipä taida meidän talvea ne kestää. Pistän vinkkiä, jos löydän linkin erikoisempiin siemeniin!

   Poista
 9. Voi ihanuus, mitä taimia! Itse tein juuri siemenkylvöt loppuun. Nyt sitten vain odotellaan:)

  VastaaPoista
 10. Mulla on myös nuo samat kirjat, aivan ihania kuvia pelargonia kaunokaisista, olen katsonut jo valmiiksi sieltä muutaman, ja yritän hommata niitä nyt kevään aikana. Mistä sinä olet tilannut/ostanut pelargonioita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin haluaisin kerätä monia erilaisia lajikkeita! Nämä kuvissa näkyvät on ostettu Plantagenista, yleensä ostan pistokkaat puutarhakeskus Jaakkolasta, Forssasta. Vielä en ole tilannut netin kautta kasveja.

   Poista

Mukavaa, että kävit vierailulla ♥