keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Tuoksuvatukasta se ajatus sitten lähti....Muutama vuosi sitten punoin tuulensuojaksi pajuseinämän. Sen pihan puolelle pääsette kurkkaamaan tästä kirjoituksestani KLIK. Kadun puoleista jyrkkyyttä pehmentämään istutin ystävältä saamani tuoksuvatukan juurakon. Tuoksuvatukka (Rubus odoratus) kasvoi ja kukki kauniisti, mutta levitti juurakkonsa perennapenkin puolelle. Suunnittelin kaivavani juurakoiden alle juuriestematon, mutta jostakin syystä työ on jäänyt tekemättä. Tapaninpäivänä iski inspiraatio ja kaivoin juurakot ylös. Asettelin juuriestematon kuopan muotoa mukaellen. Uuteen kasvupohjaan sekoittelin soraa, turvetta, multaa sekä vanhaa savimaata sekä istutin juurakot takaisin. Kukkineet versot pilkoin karikkeeksi mullan pinnalle. Laitoin vielä tyhjän raudoitusverkonruudun (toinen kuva ylhäältä) eteen vanhoja kattotiiliä, jotta kaivettu maa saa rauhassa painua. Ehkä poistan tiilet myöhemmin. Aika surkean mutaiselta näytti.


 Tuoksuvatukasta se ajatus sitten lähti...

... ja päätin samalla inspiraatiolla kaivaa talon sokkelin/rossipohjan viereen ilmavan sepelireunuksen. Sepelireunusta on suunniteltu jo kymmenen vuotta. Toisaalta hyvä, että on jäänyt aiemmin tekemättä sillä sähkökaapelit kaivettiin maahan just tästä kohtaa. Kosteusongelmia meillä ei ole ollut, vain talon ulkovuori on kärsinyt nurmikosta. Poistin nurmikon ja mullan (n.10cm humusta, alla santaa). Seinän vierustaan jätin 60 cm levyisen kaistaleen. Alle suodatinkangas, jonka ekaluokkalainen niittasi kiinni kyllästettyyn reunalautaan.

Kankaan päälle singeliä, joka on hauskasti ruosteen väristä kuten samalta mieheltä ostetut seulanpää- sekä pengerryksen reunakivetkin. Nurmikon alta löysin kuluneita tiiliä. Tuoksuvatukan juurelle laitoin kuorikatetta. Nyt on pitkä matka punaruskeaa linjaa :O) Nurmikon uusinnan jätän keväälle.


Päädystä jatkoin talon sivua pitkin toiseen päätyyn, jonne työ jäi tänään. Kiirettä valmistumiselle ei tarvitse pitää, sillä täsmäsää lupaa samanlaisen sään jatkuvan vielä ainakin kymmenen päivää.

16 kommenttia:

 1. Näyttääpä siistiltä ja kurinalaiselta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotappas muutama kuukausi, kun pikkupojat pääsee vauhtiin :O)

   Poista
 2. Melkoinen urakka, mutta onpa yksi homma vähemmän keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä olen taas tiukasti työelämässä ja pitkät päivät imevät kaiken mehun minusta. Aikakaan ei silloin riitä muuhun kuin ihan välttämättömiin arkirutiineihin. Tästä syystä nautin nyt tästä rapakelistä ;O)

   Poista
 3. Huoliteltu lopputulos! Minäkin syksyllä kaivelin paikkaa singelille talon päätyyn, nyt paikalla on savikylpyallas ;D

  VastaaPoista
 4. Tuo pajuseinämä vaan on niiiin kaunis :) Vaan melkoisen homman olet taas tehnyt. Huh.
  täällä pitäis tuoksuvatukalle tehdä sama temppu. On kompostin suojana, vaan levittäytyy aina vaan enempi myös mansikkamaan puolelle. grrr.
  Hyvää uutta vuotta teidän perheelle!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksuvatusta saa kyllä nopeasti kauniin suojan, juuristo vaan leviää yhtä hurjaa vauhtia. Mansikkamaasta haaveillaan täällä.
   Hyvää uutta vuotta myös teidän perheelle!

   Poista
 5. Oho, sulla onkin ollut iso urakka ja perin huoliteltua jälkeä oletkin saanut aikaan! Pajuseinämä on tosiaan hieno ja hieno tuli sokkelin reunastakin!

  VastaaPoista
 6. Minna löysi taas energiaa ja polkaisi tällaisen urakan ihan yhtäkkiä :D Mahdottoman hieno ja siisti! Sama homma on meillä maalla edessä, luultavasti tänä vuonna on talon edustaa kaivettava. Onneksi ei sentään kaikki seinänvierukset ole samassa tilassa eli eivät ole niin akuutteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piia! Ei mulla energia ole lisääntynyt vaan kiireetön vapaa-aika. Kun on päivät pitkät aikaa vailla suunnitelmia, niin jotakin haluttaa tehdä :O) Meillä pitäisi kesällä vaihtaa talon ulkolaudoitus ja laittaa villaa seiniin. Hyvä aika uudistaa sokkelin vierusta. Tsempit kesälle!

   Poista
 7. Vau! Tulipa siistiä jälkeä ja hyötyliikuntaa välipäiville! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Mari! Tässä paloi mukavasti kirjan lukemisen ohella syödyt konvehdit :O)

   Poista
 8. Upeaa jälkeä tosiaan. Keväällä on sitten kiva jatkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvä mieli tuli kun sain tehtyä. Nyt on koko talo jo singelöity ja ehdittiin vielä möyhimään tuo mutainen kohtakin. Keväällä sitten tasoitus ja nurmikon siemenet pintaan.

   Poista

Mukavaa, että kävit vierailulla ♥