maanantai 6. tammikuuta 2014

Tuoksuvatukan toisella puolen

Harmaan talven keskellä kesän värit näyttävät upeilta. Kuin joku olisi isolla pensselillä värittänyt ikkunasta nyt näkyvän maiseman. Vaikka en haikailekkaan lumista talvea tahi heleää kevättä, on mennyttä kesää ihana muistella värikkäin kukkakuvin. Kurkataan siis edellisessä kirjoituksessa vilahtaneen pajuseinämän ja tuoksuvatukan toiselle puolen.


2m korkea pajuseinämä päättyy sähkötolppaan, jonka sähköasentajat tulevat kaatamaan kunhan maakaapeli on toiminnassa ja ilmajohdot poistetaan. Tästä syystä olen joutunut purkamaan pajuseinämää ja tolppaan kiinnittyvän kaarenkin joudun vielä uusimaan. Näitä muutoksia odottaa kivipuron ja pajuseinämän keskeneräiset päät. Sähkötolpan vasemmalta puolelta alkaa pengerrys. Edessä herttavuorenkilpi Bergenia cordifolia ja takana lumipalloheisi Viburnum opulus 'Pohjan Neito' (olen leikannut sen lyhyeksi).

Pajuseinämää vasten kasvaa koreaköynnöskuusama Lonicera periclymenum 'Serotina´  sekä imukärhivilliviini Parthenocissus guinguefolia 'Engelmannii'. Koreaköynnöskuusaman vasemmalla puolella kasvaa syysleimu Phlox paniculata. Tarkempaa lajiketta en tiedä, sillä taimilapun toisella puolella lukee ainostaan Pink. Syysleimun edessä kasvaa lehtosinilatva jokin sininen kasvi, josta en niin ikään tiedä mikä se on. Köynnösten välissä kahta erilaista punahattua Echinacea purpurea `Pow Wow´ (hankittu taimina) sekä `Bravado´ ( kasvatettu siemenestä). Edessä näkyy iisoppi Hyssopus officinalis.

Tämän kukan nimeä tai lajiketta en tiedä. Osaisitko sinä auttaa? 
Lehtosinilatva Polemonium caeruleum. Kiitos tunnistusavusta Maria!

 Harjaneilikka Dianthus barbatus `Auricula-Eyed Mix´.
Yllä olevat kuvat on otettu juhannuksena 2013.

Sama kohta heinäkuun puolivälissä.

Sinikukkainen iisoppi Hyssopus officinalis. Kasvatettu Hyötykasviyhdistykseltä tilatuista siemenistä.

Elokuun puolivälissä väriä tuovat niin kultapallo Rudbeckia laciniata `Goldball´, sinipallo-ohdake Echinops bannaticus 'Blue Glow´, punaväriminttu Monarda didyma kuin punahattukin. Punahattua lukuun ottamatta nämä kukat löytyvät seinän vierustan kolosta, josta oma kirjoitus myöhemmin.

Pajuseinämän alue vielä vähän kauempaa. On heinäkuun alku 2013 ja tällä puutarhurilla roikkuu vielä virkatut lumihiutaleet ikkunassa :O)

16 kommenttia:

 1. Voi että miten ihana ja runsas perennapenkki! Ja tuo harjaneilikoiden ja iisopin yhdistelmä on aivan upea! Tuo sinikukkainen on lehtosinilatva, minulla on sitä valkoisena versiona. Taidankin laittaa harjaneilikoita tänä keväänä multiin, siemeniä muistaakseni löytyy varastosta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Yritin kasvattaa tässä kohtaa laventelia, mutten saanut menestymään. Ystävä vinkkasi iisopista. Ei se laventelin veroinen ole, mutta sävyltään siinä on vähän sama ja se kestää hyvin alasleikkausta. Tuuheutuukin siitä. Ja kiitos tunnistusavusta. Lehtosinilatva ilmestyi perennapenkkiin ihan yht´äkkiä. Olisiko tullut jonkin taimen tai mullan mukana? En ole kitkenyt pois, sillä siinä on kauniit lehdet.

   Poista
  2. Lehtosinilatva levittätyy helposti siemenistä, mutta ei ole mitenkään liian ärhäkkä leviämään ja kauniskin se on. Iiisoppi on myös kiva kasvi, tuoksusta vain en tykkää.

   Poista
  3. Kiva kuulla, että lehtosinilatva leviää. Voin sitten jakaa taimia ystäville, kun niitä on enemmän kuin yksi. En olekaan koskaan ajatellut iisopin tuoksua. Yritän muistaa nuuhkia kesällä.

   Poista
 2. Tuo lehtosinilatva on ihana. Mulla se ei jostain syystä kasva. Samoin nuo harjaneilikat. Nekään eivät vihdy minun hoivissani. Mikä lie vikana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvien viihtyminen /viihtymättömyys on mystinen asia. Toiset aurinkoisen paikan kasvit hakeutuvat itsestään puolivarjoon jne...

   Poista
 3. ♥♥♥ Ihanat pihakuvat! Tykkään hurjasti harjaneilikoista, niitä kasvaa tuossa meilläkin. Kestäviä kimpuissakin. Iloa uuteen vuoteen, kasvukautta odotellessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teija! Minäkin tykkään harjaneilikoista just niiden kestävyyden vuoksi. Ja kylväytyvätkin ihan itsekseen :O) Kasvukautta odotellessa...

   Poista
 4. Voi että tuo pajuaidanne on kiva! Muutenkin on jotenkin utopistista katsella kukkivaa puutarhaa, kun nyt ulkona on niin mustaa... No, joku päivä sitten taas...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesän kuvat tuntuvat kyllä liian värikkäiltä tähän harmauteen. Kevättä kohti.

   Poista
 5. Ihanan runsas kukkaloisto pihalla!!

  Eikä sitä kuule huomaakaan, kun ykskaks taas ollaan tuossa vuodenajassa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta pitäisi lunta tulla, mutta ehdin pestä kesällä ikkunat ja poistaa hiutaleet. Jos kaiho iskee, niin lasten kanssa voi leikata uusia paperista.

   Poista
 6. Ihania kuvia. :) Mä olen harkinnut iisoppia kukkapenkkiin. Voisin harkita voimallisemmin. Se on kyllä tosi kaunis kasvi eikä sitkeyskään ole ollenkaan pahasta. Samoin tuo lehtosinilatva on tosi kaunis. Olen yrittänyt etsiä sen taimia, mutta vielä ei ole osunut sopivasti kohdalle.

  Saisitosin tula talvi edes hetkeksi. ;) Minä tykkään lumesta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iisoppi on ainakin helppo kasvattaa siemenestä. Lehtosinilatva taas on minulle arvoitus. Mistä lie tullut.

   Kyllä minäkin tykkään talvesta ja lumesta. Hiihtohimo iskee heti ensimmäisten hiutaleiden osuessa maahan. Nyt on vaan ollut otollinen kurasää tehdä muutama puutarhajuttu, jota en keväällä ehdi tehdä.

   Poista
 7. Tuossa on listattuna niin monta minunkin lempikasviani, ja onneksi jo muutama löytyykin. Lehtosinilatva on lehtineen erikoinen ja todella nätti, ja näyttää hyvin selvinneen (ainakin viime vuoteen asti...) Muutenkin pihasi näyttää niin syötävän suloiselta!

  Tänään tuli vastaan todella jännän värisiä harjaneilikoita muuten, kliks. Ajattelin, että siinäpä väri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä menee nuo kasvimieltymykset kyllä niin yksiin. Huomasitko, että ehdin jo ostaa noita siemeniä joihin vinkkasit? http://pinkkipelakuu.blogspot.fi/2014/01/talven-tunnelmaa.html
   Lajikkeen kukinto näytti niin kivalta, että ihan pakko on kokeilla minunkin :O)

   Poista

Mukavaa, että kävit vierailulla ♥