tiistai 21. tammikuuta 2014

Talven tunnelmaa
Ulkona paukkuu talven kovin pakkanen ja minä elän täysillä keväässä. Olen opinnäytetyötäni varten listannut pihalta jo nyt löytyvät kasvit sekä syksyn siemenhankinnat. Aika vaaleanpuna-valko-siniseltä näyttää. Haluan puutarhaan kontrasteja ja lisää väriä. Niinpä tilasin siemenkaupasta muutamia tummempia lajikkeita kokeiltavaksi. Tarhasalkoruusua mustaherukan värisenä, pioniunikkoa tumman violettina sekä harjaneilikkaa pinkin ja lilan vivahteilla. Salkoruusua en ole aiemmin kokeillut ja mietinkin kannattaako se esikasvattaa? Onko sinulla kokemusta? Samasta paikasta tilasin myös ale-pussillisen laukan `Allium Purple Sensation´in sipuleita. Meillä tahtoo myyrät syödä kaikki maahan laitetut sipulit ja vaikka nyt ei olekaan oikea aika sipulien istuttamiseen, ajattelin kokeilla istuttaa nämä turpeella täytettyyn isoon ruukkuun ja siirtää ulos kasvulavan suojiin. Katsotaan sitten syksyllä miten tämä kokeiluni onnistui :O)
Koulussa jatketaan tekstaamisella ja pikku hiljaa alan päästä jyvälle oikeasta tekniikasta. Tusseista siirryttiin mustepatruunakynään ja jälki on heti paljon kauniimpaa. Kerroinkin jo, että opintoni kevenevät kesää ja syksyä kohden. Viherkasvien käyttö pihasuunnittelussa -osio jää syksystä pois, mutta sen tilalle ilmottauduin keväällä alkavalle pihasuunnittelukurssille. Vaikka kevät on nyt tiukkaan aikataulutettuna ja kiireistä, odotan malttamattomana kurssin alkua. Hölläilyhetkinä voin etsiä lisää tietoa tästä kirjapinosta. Usein lainaan samat kirjat, mutta aina niistä tarttuu uusia ideoita.

Tervetuloa lukijaksi Marjukka!

7 kommenttia:

 1. Kauniit tunnelmalliset talvikuvat.
  Noista salkoruusuista sen verran, että siemenet voi kylvää maahan ilman esikasvatustakin. Kannattaa ehkä osa kylvää suoraan maahan ja osa esikasvattaa ja vertailla kumpi tapa on parempi. Olen kasvattanut siemenistä salkoruusua viime keväänä ja se kukki yllätyksekseni jo loppukesästä, vaikka yleensä sen kukinta tapahtuu vasta kylvöä seuraavana kesänä. Salkoruusu on melko vaatelias ja sen talvehtiminen epävarmaa. Sen kylvöpaikkan tulisi olla hyvin salaojitettu ja mielellään vielä kohopenkki. Aurinkoinen ja ravinteikas. Kukkavarret kannattaa leikata heti kukinnan jälkeen, jotta kasvi alkaisi kasvattamaan tyviruusukkeita seuraavaa vuotta varten. Siemenet voi koettaa kylvää myös syyskesällä, jolloin kasvit luontaisestikin itse kylväytyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos monipuolisesta vastauksestasi! Luin siemenpussista, että kumpikin tapa käy, mutta mietin miten esikasvatus vaikuttaisi. Kiva jos aikaistaa kukintaa. Taidan tehdä neuvomallasi tavalla, esikasvatan osan ja suorakylvönä loppu. Ehdin joululomalla kääntää maata kohopenkiä varten. Siihen paistaa aurinko. Salkoruusulle hyvä paikka löytyykin sitten siitä! Kiitos vielä vinkeistä :O)

   Poista
 2. Pieni kiire ja aikataulutettu elämäkään ei haittaa, jos saa tehdä mieleisiään juttuja...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Minä ainakin tunnun toimivan tehokkaammin kun on aikataulutetut päivät. Sellaiset hölläilypäivät tahtovat kulua liian helposti sohvalla. Tosin pienen kiireen jälkeen on aina kiva hölläillä. Sohvapäiviäkin tarvitaan mukaan :O)

   Poista
 3. Jes jes, samoja tunnelmia täälläkin: kevät, keväääät, kevääät, missä oot? En siis kaipaa talven taittumista vielä, mutta odotan innolla kevättäkin. Istuttaisin ja kylväisin ja rakentaisin navetan nurkalle kasvihuoneen miniatyyrin ja niin edelleen. Oikeasti varmaankaan en, mutta jotain varmasti ja paljon, ainakin ensimmäiset hedelmäpuut on saatava!

  Tykkään noista tekstausharjoituksista, ne tuntuvat mahdottomilta mun sormille (ja ehkä päälle...). Tuo Paratiisi takapihalla -kirja näyttää todella kutsuvalta, hitsit. En ole vielä itse ehtinyt käydä hakemassa repullista näitä ihanuuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, sun suunnitelmat kuulostaa kivoilta! Kannattaa kurkata just tuo kirja. Kiva on!

   Poista
  2. Olit tosiaan ostanut näitä samoja siemeniä, jotka minulla silmään osuivat ulkoimaisilla sivuilla! :D En todellakaan tullut tuota pussia niin tarkkaan katsoneeksi. Onpa tosiaan jännä, hassua miten samanlaisista kukista me tykätäänkin :)

   Poista

Mukavaa, että kävit vierailulla ♥