perjantai 10. tammikuuta 2014

Kohti kevättä mennään. Korjasin kaikki vähänkin jouluun viittaavat koristeet kaappiin. Amarylliksen kukkineet sipulit pääsivät viileämpään eteiseen. Paikallisesta kukkakaupasta hain tilalle huone-esikon Primula obconica. Tykkään niin sen kauniinmuotoisista kukista ja väreissäkin oli monta vaihtoehtoa. Pinkin sävyinen meille :O)


Viileä paikka, valoisa ikkuna ja tasainen kosteus saavat tämän kaunottaren viihtymään.

Tänään satoi luvattu lumi. Ehdin jo istuttaa kukkineet hyasintit Hyacinthus orientalis `White Pearl´ja jouluruusun  Helleborus nigel ulos. Aikaisempina vuosina en ole saanut sitä huonekasvina säilyttämään kevääseen. Ajattelinkin nyt kokeilla, josko se selviää ulkona kuohkean mullan suojissa. Mulla on sellainen käsitys, että jouluruusu olisi perenna = monivuotinen kasvi. Tyven suojasin havunoksilla. Oletko sinä onnistunut siirtämään jouluruusun puutarhaan?

Havupeiton niskaansa saivat myös ensimmäistä talvea pihassa viettävät mongolianvaahtera Acer tataricum subsp. ginnala, ruusuorapihlaja Crataegus x media `Paul´s Scarlet´ sekä koristekirsikka Kevätsuudelma Prunus `Accolade´. Mongolianvaahteran pitäisi kyllä selvitä talvesta III -vyöhykkeellä, mutta arvelin että nuoren pensaan ohuet oksat voisivat olla jänisten herkkua. Laitoin havut vähän kuin varmuudeksi. Kun taas ruusuorapihlaja sekä Kevätsuudelma ovat II-vyöhykkeen kasveja, jotka haluaisin selviävän ja nähdä kukkivina. Mietin, että pitäisikö ne vielä kietoa pakkaspeitoon?

Arkirytmi ei vielä ole löytynyt ja illat olen nuokkunut sohvalla. Englantilaista puutarhakauneutta ihailin tiistai-iltana samalla kun Neiti Marplen ratkoi murhaa. Keskiviikkona Unelmien puutarhat ja torstaina Strömsön talkoot imaisivat Yle Fem kanavalle. Rento alku arjelle :O)  

16 kommenttia:

 1. Viime vuonna ostin joulun jälkeen neljä jouluruusua ja kolme niistä selvisikin hengissä kevääseen. Juurtuivat ja kasvoivat ihan hyvin mökkipuutarhassa. Tämä talvi on siis ensimmäinen niille, saapi nähdä löytyvätkö sieltä keväällä:)

  Ps. Onpa ihanan näköinen vanha ovi tuossa ekassa kuvassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän peukkuja, että jouluruususi selviävät talvesta! Meidän talo on vanha mummonmökki ja just tuossa vanhassa osassa on vielä vanhat ovet. Onneksi ovat säilyneet vaikka moni perhe on tätä muokannut.

   Poista
 2. Oikeassa olet, jouluruusu on perenna...minulla viimevuotinen on nupuilla ja tämän vuotisen, myös istutin jo ulos...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos varmistuksesta. Ajattelinkin että jouluruusu on perenna.

   Poista
 3. Tuo kevätsuudelma on muuten aivan ihana nimi! :) Minä ajattelin olla rohkea ja suojata suklaakirsika vain verkolla, siis jänösiltä. Toviotaan, että selviää. Tämä syksy oli kyllä niin leuto, että voisin kuvitella sen ehtineen juurtua.

  Ja minullakin on jo muutaman vuoden oleskellut jouluruusu kukkapenkissä. Kukkia se ei ole tehnyt (taitaa olla turhan varjoisa paikka), mutta hengissä on.

  Tuo esikko on kyllä tosi soma. Minua harmittaa, että olen niin toivottoman onneton kukkivien sisäkasvien kanssa. Joko unohdan kastella tai sitten hukutan ne. Kovin pitkään eivät seurassani selviä hengissä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätsuudelman nimi mutta myös kukinto on kaunis. Mun piti myös suojata suklaakirsikka verkolla, mutta kun se loppui enkä viitsinyt lähteä Forssaan asti hakemaan lisää. :O)

   Tosi onneton kukkivien huonekasvien kasvattaja olen minäkin. Vaan sitkeästi kokeilen, eikä tiedä milloin onnistun :O)

   Poista
 4. Oih täytyykin ostaa huomenna jotakin keväistä kukkaa, esikko tai tulppaaneja<3 Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 5. Kaunis esikko! Toiset saavat tuon jouluruusun säilymään kukkapenkkiin asti. Mulla se ei onnistunut viime vuonna. Minäkin ehdin istuttaa sintit maahan ennen lumen tuloa. Mukavaa lauantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa viikonloppua myös sinulle Satu!

   Poista
 6. Hieno väri esikolla. Olen omistanut vain yhden jouluruusun, jonka sain pari vuotta sitten jouluna lahjaksi. Se hyytyi juuri loppumetreillä ennen ulos istuttamista. Aikeissa on hankkia tulevaisuudessa jouluruusuja, elleivät siemenkylvöni tuota tulosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katselinkin just siemenkuvastoa ja mietin, että keväälle pitäisi saada enemmän kukkijoita. Jospa kokeilisinkin jouluruusun kasvatusta itse!

   Poista
 7. Hei taas!
  Blogissani on sinulle tunnustus:)
  http://puutarhaterapiaa.blogspot.fi/2014/01/tunnustuksia-vanhoille-tutuille-ja-myos.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka ja kiitos Pirjo tunnustuksesta! Olipa mukava yllätys :O)

   Poista
 8. Kiva blogi. Luulin että olen jo tällä lukijana, mutta en ollut niin nyt olen. Savimaan haasteet ymmärrän. :) Samanlainen savimaa, jonka kanssa vain elelen sen suurempia ratkaisuja siihen löytämättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukijaksi! Koetetaan yhdessä kesyttää savimaa kukkimaan :O)

   Poista

Mukavaa, että kävit vierailulla ♥