keskiviikko 8. tammikuuta 2014Jatketaan värikylpyä ja seurataan kivipuron vartta kohti talon nurkkaa. Harjaneilikan ja iisopin takana kukkii pieni unikkoalue. Siperianunikot Papaver nudicaule `Iceland Mixed´ ovat kylväytyneet sekaisin idänunikoiden Papaver orientale sekaan.

Idänunikko Papaver orientale.
Rohtoraunioyrtti Symphytum officinale, palavarakkaus Lychnis chalcedonica sekä valkoinen ukonkello Campanula latifolia kukkivat ihan ikkunan alla, lähimpänä kivipuroa. Kultapallo Rudbeckia laciniata `Goldball´, sinipallo-ohdake Echinops bannaticus 'Blue Glow´ ja punaväriminttu Monarda didyma talon nurkalla. Nämä korkeat lajikkeet valikoituivat perennaryhmän taaimmaiseen nurkkaan, talon seinän  vierelle, jotta ne näkyvät sekä edessä olevan perennapenkin yli että sisältä katsottaessa. Tähän paistaa suoraan aamupäivän aurinko, mutta iltapäivän paahteella paikkaa varjostaa iso koivu. Iltapäivän puolivarjosta ja illan varjosta huolimatta tuntuvat aurinkoisen paikan kasvitkin viihtyvän tässä. Vain palavarakkaus on siirtänyt kasvupaikkaansa lähemmäs kaikkein aurinkoisinta kohtaa. 

Kivipuron toisella puolella, kuivassa matalassa multatilassa, kasvaa kangasajuruoho Thymus serpyllum ja kaunokainen Bellis perennis. Kaunokaiselle multa ei taida olla tarpeeksi kuivaa, sillä se siirtyy itsestään soralle. Tälle kaunottaselle haluausin löytää tarpeeksi kuivan paikan, sillä haaveilen hankkivani myös punakukkaisen lajikkeen. Ehkäpä perustan kivikkopuutarhan ison koivun juurelle :O) Kaunokaisilta tyhjäksi jääneeseen multatilaan istutin OmaPiha -lehden tilaajalahjana saamani siperiankurjenmiekkojen Iris sibirica `Silver Edge´ juurakot. Niille pitäisi löytää kosteampi kasvupaikka.

Kivipuro parvekkeelta kuvattuna. Istutusalueet (kivipuron oikea reuna) ovat osittain kesken. Oikeita kasveja mietin vielä ja pohdin laitanko pajureunuksia sorakäytävän varrelle. Jotakin matalakasvuista ja matalassa multatilassa viihtyvää kasvia/kasveja tähän laitan. Tykkään, että kivipuro näkyy sorakäytävää pitkin kulkiessani. Eikä kasvit käytävän ja kivipuron välissä saa olla liian korkeita.
Tutkin, haaveilen ja odotan malttamattomana siemenkuvastoja laatikkoon. Pikku hiljaa tämäkin alue valmistuu. :O)

Joululoma on nyt ohi ja ollaan palattu arkeen. Että teki hyvää hölläillä ja olla vaan vailla aikatauluja tai suunnitelmia. Päivärytmi heitti härän pyllyä, mutta valoa on luvassa. Loppuviikoksi pientä pakkasta lumisateineen. Päivätkin pitenevät koko ajan. Kohti kevättä mennään!
 

6 kommenttia:

 1. Onpa kauniin näköistä! Ihanaa tosiaan että kohta voi ruveta jo odottelemaan kevättä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna! Mieli tahtoo karata kevääseen heti loppiaisen jälkeen vaikka talvea on vielä pitkälti jäljellä. Joka vuosi sama juttu. Hassua!

   Poista
 2. Voi, miten ihanaa...bellis ja harjaneilikka ovat kauniita. Muutenkin ihania vanhoja kukkia ja tuo kivipuro ON ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irmastiina! Tykkään vaalia vanhoja perennoja ja ne mielestäni sopivatkin parhaiten vanhan talon pihalle.

   Poista
 3. Tekeepä hyvää juuri nyt katsella näitä ihania kukkakuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värikylpyjä tarvitaan aina silloin tällöin. :O)

   Poista

Mukavaa, että kävit vierailulla ♥