tiistai 3. syyskuuta 2013

Mun puutarhainto herää aina keväisin, lopahtaa heinäkuun helteillä ja palaa elokuun viilenevinä päivinä. Sama sykli toistuu vuosittain. Niin hassulta kuin tämä ehkä kuulostaakin, ehdin kesäntauon (ja kasteluretkien) aikana mietiskellä oman pihan syyspuuhat valmiiksi. Kitkeminen, perennapenkkin muokkaaminen/uuden perustaminen, perennojen siementen kylvö ja kerääminen, syyslannoitus, kukkasipulien istutus, haravointi, kompostin kääntäminen, kiveyksen rakentaminen jne... Nyt ei oikein kitkeminen maistu vaikka tärkeä syyspuuha onkin. Pajureunuksen valmistumisen jälkeen (samalla tuli muokattua vanhaa ja tehtyä uusitta) ehdin hoitaa syyslannoituksen. Siemenetkin on kylvetty jo ja hyvässä kasvussa. Pomppaan parin seuraavan vaiheen yli listan viimeiseen. Täällä ollaan paikutettu kumivasaralla :O)Ja tehty seulapääkiveystä mongolianvaahteran alle. 

Istutin mongolianvaahteran (Acer tataricum subsp. ginnala) jo alkukesällä, mutten silloin ehtinyt tehdä asialle enempää. Mietin vaan, että seulanpääkiveys saattaisi sopia juurelle. Mongolianvaahteran oikealla puolella kasvaa tarhapimpinellaruusu `Ruskela´ sekä maanpeittona lamohietakirsikka (Prunus pumila var. depressa). Laitoin niiden tyvelle sanomalehtimaton ja päälle kuorikatetta estämään rikkakasvien kasvua. Vähän kaljun näköinen istutusalue vielä on ja jotakin pitää tehdä silmiin pistävän reunanauhan kanssa, mutta katsotaan ensin miten se asettuu paikalleen talven aikana. Nouseeko ylös vai vajoaako saveen.Tässä vielä yksi kuva edellisen kirjoituksen pajureunuksesta. Sen etupuolelle suunnittelin seuraavaa seulanpääkiveystä. Punaruskeat kivet sopisivat aika kivasti yhteen pallotuijien kanssa, vai mitä tuumitte? 

12 kommenttia:

 1. Seulanpääkivys on kyllä tosi mukavan näköistä pintaa ja sopii tuohon tosi hauskasti. :) Varmaan pajureunuksenkin seuraksi. Minula on moinen myös haaveena, itse asiassa koko talon ympäri laitettuna, mutta ei ehkä ihan tänä syksynä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on myös työn alla talon "raamittaminen" seulanpääkiveyksellä, mutta ne sähkökaapelimiehet lopetti kaivamisen parinkymmenen metrin päähän meidän tontista ja homma seisoo. He ovat tulossa kaivamaan myös talon kulmalle, siksi en viitsi vielä aloittaa talon ympärystää. Kun sormet syhyää kiveystä tekemään on aloitettava muualta :O)

   Poista
 2. Minäkin tykkään seulapääkivistä. Joskus mietittiin kesäkodin pihaan isompaa aluetta sellaisista, mutta huh huh. Terassi tuli, ja vaikka se ei ehkä ole ihan vanhan talon tyylinen, on se niin käytännöllinen. Muutama pienempi seulapääkivialue siellä on, mutta ne pitäisi puhdistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä haaveilen sammaleesta näiden kivien väliin. Saa nähdä miten käy kun vaahtera alkaa kasvaa isommaksi. :O) Isommassa alueessa olisi kyllä kova tekeminen, kun tähän pikkuiseenkin meni useampi tunti ja mulla oli vielä innokas apurikin. :O)

   Poista
 3. ♥ tosi ihanan näköistä! täälläkin aaltoliikettä puutarhan(kin) suhteen :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti. Aaltoliike taitaa olla tuttu juttu kaikille :O)

   Poista
 4. Ihana!!!
  Minulla iskee, näin suksyisin, totaalinen ähky puutarhanhoitoon...:)

  VastaaPoista
 5. Siis ei sepaluskivi vaan seulapääkivi.. :D Lukihärö aamutuimaan sallittaneen. Liityn lukijaksi mikäli vaan löydän sellaisen namiskan, hitaasti kai lataa tämä kone..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepaluskivi oli hauska härö. :OD Tervetuloa lukijaksi Pelaguu.

   Poista
 6. Siis ovatko noi seulapääkivet jotain erityisiä kiviä vai ihan "tavallisia". Miten teet tuon koko homman? Haluaisin itsekin samanlaista, mutta epävarmana siitä että tulee tehtyä oikein en uskalla aloittaakaan. Voitko auttaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kivet ovat suoraan soramontulta (ei siis tilattua säkkitavaraa). Kasassa on eri kokoisia kiviä, myös oikeita seulanpääkiviä. Minä saan valita tästä kasasta ne kivet, joita haluan käyttää ja lopulla tasoitetaan piha-alueelle lisää parkkitilaa.

   Ja näin tämän tein: kuorin pois nurmikon ja n. 30cm maata nurmen alta. Tasoittelin pohjan, asetin juuriestomattoa ja kärräsin kottikärryillä karkeaa santaa kuopan puoliväliin. Karkeamman maa-aineksen päälle kerros kivituhkaa ja siihen naputeltiin kiviä. Kivien päälle vielä kottikärryllinen kivituhkaa, joka levitettiin katuharjalla ja lopputiivistys kastelemalla (poikani kasteli kastelukannulla).

   Toivottavasti tästä oli apua. Kysele vaan lisää, jos jokin kohta jäi epäselväksi. :O)

   Poista

Mukavaa, että kävit vierailulla ♥