tiistai 16. heinäkuuta 2013

Pengerryksen kasvit I

Pengerryksen tuulensuoja- ja näköesteeksi olen valinnut kasveja siten, että ne kasvaisivat eri korkuisiksi ja kukkisivat vähän eri aikoihin. Tarkoituksenani on saada erilaisista kasveista vaihtelevuutta kasvutavan, lehtien ja kukintojen muodoilla huomioden myös vuodenaikojen vaihtelut. Onnistuakseni minun pitäisi lisätä vielä enemmän havuja tähän. 

Lintulaudan oikealla puolella kasvaa vanha omenapuu, jonka rungolla ja oksistossa kiemurtaa kaksi alppikärhöä, Clematis alpina `Constance´ sekä `Blue Bird´. Lintulaudan vasemmalla puolella kasvavat kolme kartiotuijaa, Thuja occidentalis `Brabant´ (n. 500 cm korkea). Tuijien edessä  kaksi keijuangervoja, Spiraea japonica `Little Prinsess´ sekä tummakeijuangervo Spiraea japonica `Manon´ (n. 70 cm korkea). Angervojen jälkeen alkaa tämän kesän muutokset ja ns. riskialue. Tuijien viereen siirsin pihasyreenin taimen, Syringa vulgaris (n. 500 - 600 cm korkea). Syreeni leviää juuriston avulla ja saattaa viedä liikaa tilaa muilta kasveilta, mutta se joudunko kaivamaan koko pensaan vielä ylös selviää vasta vuosien päästä, kun se on lähtenyt kunnolla kasvuun. Syreenin edessä on koristekirsikka Prunus ’Accolade’ eli Kevätsuudelma (n. 300 - 500 cm), jonka pitäisi menestyä I-II vyöhykkeellä. Valitsin puun sijasta pensaan, joka on helpompi suojata pakkaspeitteellä. Kevätsuudelman kukinta on mielestäni niin kaunis, että halusin kokeilla saanko sen menestymään tuijien suojassa. Toinen kokeiluni on ruusuorapihlaja, Crataegus x media `Paul´s Scarlet´ (n. 300 - 400 cm korkea). Tämän pikkupuun saatan menettää ensi talvena, sillä sillä ei ole mitään suojaa. Kaivoin tältä kohdalta pois pienen kuusen ja siten ruusuorapihlajan runko jäi aukkopaikalle. Kevätsuudelman ja ruusuorapihlajan edessä on vielä koivuangervo Spiraea betulifolia (n. 100cm korkea), joka leviää hieman juurivesojen vuoksi. Mikäli riskikasvini eivät menesty, katson rauhassa täyttääkö syreeni, koivuangervo ja syyshortensiat niiden tilan.  

Keijuangervojen kaunis kukinto tulee hyvin esille tuijien tummanvihreää väriä vasten.


Kurkataanpa vielä aukkokohta tarkemmin. Ruusuorapihlajan (tuettu heinäseipäällä) oikealla puolella kukkii tarha-alpi, Lysimachia punctata. Se siirtyi paikkaansa koivuangervon siirron mukana. Tarha-alpin taustalla näkyy syyshortensia, Hydrangea paniculata `Grandiflora´ (korkeus n. 250 cm) sekä vasemmalla puolella Hydrangea paniculata `Early Sensation´ (n. 150 cm korkea). Maata peittävät hopeahärkki, Cerastium tomentosum sekä suikeroalpi, Lysimachia nummularia. Pensaat jatkuvat rusopajuangervolla, Spiraea x billiardii (n. 100 - 150 cm korkea), jonka piti olla tässä vaan väliaikaissäilytyksessä, mutta nyt se leviää voimakkaasti juurivesoista enkä ole onnistunut kitkemään sitä kokonaan. Kasvakoot nyt siinä sitten :O). Onneksi sitä voi leikata rajulla kädellä.

 Suikeroalpi.

Kukintaansa aloitteleva syyshortensia `Early Sensation´ hopeahärkkimaton keskellä. Tähän kohtaan hain värien vaihtelua. Syyshortensia kukat alkavat punertua syyskesällä. Uskon, että hopeinen matto taustana niiden punertavat versot ja tummat lehdet luovat kauniin kontrastin. Vas. keijuangervo. Oik. hopeahärkki taustanaan koivuangervo.

Kuulen mieluusti mielipiteitä kasvivalinnoistani. Jotta ette ihan uupuisi kuvien ja selitysten alle, niin kirjoitan seuraavaksi pengerryksen toisen pään kasveista. Kolmanteen osaan jääkööt se kiemuralenkki, jonka teko odottaa taimitarhojen alennusmyyntien hankintoja. :O) Mukavaa, että jaksoit lukea loppuuun.

8 kommenttia:

 1. Pihasi on jo nyt upea...ja miltä se muutaman vuoden päästä näyttääkään...ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :O) Minäkin odotan kovasti, että kasvit lähtevät kasvuun ja tuleeko kaikesta sellainen mistä unelmoin.

   Poista
 2. Kivoja kasveja ja pohdintoja! Joskus sitä haluaa ottaa ihanan kasvin vuoksi pienoisen riskin, eihän sitä koskaan tiedä vaikka miten viihtyisikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään, että pihalta löytyy monenmoisia kasveja. Olen myös sitä mieltä, että riskejä kannattaa ottaa. :O)

   Poista
 3. Kiva kun siulla nimet näissä kasveissa. Itse olen semmonen viherpeukalo, joka unohtaa yleensä kasvin nimen siihen paikkaan, kun irrottaa nimilapun. Tuo suikeroalpi palautui JUST mieleen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhurin opintoihin kuuluu nimien opettelu. Minulle ne jäävät parhaiten mieleen kuvien kautta. Ennen en ollut niin selvillä mitä missäkin kasvaa ja nyt olen tehnyt melkoisesti salapoliisityötä kaikkien selvittämiseksi :O)

   Poista
 4. Upealta näyttää! Meille hankittiin tänä kesänä ensimmäiset hortensiat ja minusta niiden kukat ovat niin kauniita että pitää vähän väliä käydä kurkistelemassa. Suikeroalpikin olisi mielenkiintoinen, tarha-alpi kun ainakin menestyy (turhankin hyvin) täällä. Kaunis kokonaisuus sinulla kaiken kaikkiaan, osaat katsoa ammattilaisen silmin näitä istutusasioita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :O) Minäkin tykkään kovasti hortensioista. Niiden kukinto ja kukinnon vaihtuvat sävyt ovat niin kauniita. Tarha-alpi viihtyy kyllä meidänkin savimaassa. Tuntuu valloittavan kaiken.

   Poista

Mukavaa, että kävit vierailulla ♥