maanantai 29. heinäkuuta 2013

Kolmas kerta toden sanoo vai sanooko sittenkään?

Rusopajuangervojen raivauksessa pääsi pikkuinen aukkopaikka venahtamaan parin miehen mittoihin. Poistin vielä idänvirpiangervon, joka niin ikään leviää juurivesoista. Googletin, tutkin kirjoja, mietin ja juttelin ystävän kanssa. Tuulensuojaa pitäisi saada, lehtipensaspainotteiseen riviin lisää ikivihreiden havujen vehreyttä, väriä ja muotoa sekä kerroksellisuutta. Tuulensuojaa ja ikivihreyttä sain istuttamalla kartiotuijia. Hillitysti kasvavan ja tiheän timanttituijan Thuja occidentalis `Smaraqd´ kaveriksi nopeakasvuista `Brabant´ia. Vielä nämä alut ovat pieniä, mutta täyskasvuisena peittävät tämän alueen.

Havujen vehreyttä, kerroksellisuutta ja muotoa sain istuttamalla pengerryksen reunaan vuorimännyn Pinus mugo sekä tuivion Microbiota decussata. 

Rikkakasvien kasvua estämään ja väriä tuomaan -
 pikkukeijuangervoja Spiraea japonica `Nana´
 tummakurjenpolvea Geranium phaeum `Samobor´
jaloangervoja Astilbe Japonica,
isotöyhtöangervoa Astilbe chinensis var. taquetii,

peittokurjenpolvea Geranium x cantabrigiense sekä
valkotäpläimikkää Pulmonaria saccharata.

Nyt katsotaan mitä seuraava kesä tuo tullessaan.  :O)
Vielä olisi yksi viikko kesälomaa jäljellä ja
sen meinaan viettää todella rennosti.
Puutarhassa käyn vaan kastelukierroksella.
Mukavaa viikkoa kaikille!

10 kommenttia:

 1. Paljon olet saanut aikaiseksi, joten olet ansainnut rennon viikon lomasi loppuun...:)

  VastaaPoista
 2. Näyttääpä ihanalle! Amatöörinä on miusta hankala hahmottaa suunnitteluvaiheessa miltä penkit näyttävät sitten "isona". Siulla tietoa ja taitoa nähdä mitä kannattaa yhdistellä. Hauskat nuo käpyset katteena - idea jota voisi kans lainata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi. Käpyjä kannattaa käyttää havujen katteena. Maatuvat hitaasti, kuohkeuttavat maata ja tuovat sopivasti happamuutta josta havut, rodot ja hortensiat tykkää.

   Poista
 3. Käpykate on aivan mahtava idea! Tuolla oli paljon omassa mielessä pyörineitä kasveja etupihan muuttuvaa istutustani varten, muun muassa jaloangervoja. Minkä kokoinen tuo kuvissa näkyvä alue on?

  Tsemppiä kouluun taas!

  ~ Piia Anneli / annelivia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piia! Tuo alue on 3m leveä ja 12m pitkä, kaareva kaistale. Tilaa on kasveille tällä hetkellä runsaasti ja siksi laitoin katetta koko alueelle. Kun kasvit kasvavat täyteen mittaansa, niille tulee ahdasta. Silloin on aika kuoria lisää nurmea pois ja aloittaa "pohjakerroksen" teko.

   Poista
  2. Aika iso alue siis, mittakaavoja on kuvista vaikea hahmottaa. Kuulostaa hyvin organisoidulta suunnitelmalta. Itselläni on edessä jo valmiiksi minikokoinen tila, jonka olen jo nyt ehtinyt täyttää kasveilla ja se kuuluista "mitäs nyt?"-hetki :D

   Poista
  3. Totta on, että mittasuhteita on vaikea hahmottaa kuvista. Usein on hankalaa saada kuvatuksi koko alue kerrallaan. Kuvaaminen vaikeutuu entisestään, kun kasvit kasvavat.
   Olen koko kesän harpponut pitkin pihaa ja tehnyt mittasuhdekaaviota. Olen myös lukenut erilaisia puutarhakirjoja. Nyt tarvitaan tietoa ja suunnitelmallisuutta, sillä tämä alue on osa portfoliotani. :O)

   Poista

Mukavaa, että kävit vierailulla ♥