torstai 7. maaliskuuta 2013

Omenapuiden leikkaus


Omenapuut tarvitsevat hoitoleikkausta, jotta puu pysyy terveenä ja tuottavana. Leikkaaminen aloitetaan istuttamisen jälkeisen vuoden keväänä, kun puu on ehtinyt juurtua. Leikkaukset tehdään kevättalvella eikä leikkauskohtaa ole syytä suojata vaan haava kasvaa umpeen itsestään. Omenapuun leikkaamisessa maltti on valttia. Puusta kannattaa poistaa vain max.3 isoa oksaa kerrallaan ja maltilla pienempiä. Kannattaakin tuumailla kunnolla ja kiertää puun ympärillä katsellen kokonaisuutta kaikilta ilmansuunnilta. Tämä siksi, ettei puu kiihdytä kasvuaan satoa tuottamattomin vesiversoin ja pahimmillaan verso itseään hengiltä.

Hedelmäpuiden ja marjapensaiden hoitoleikkausjuttuja harjoiteltiin koulussa. Nämä kuvat ovat keskiviikon lumimyräkältä. Säästä huolimatta tykkään eniten näistä käytännönharjoitteluista. Oikealla vaatetuksella  pärjää kelillä kuin kelillä. Polvenkorkuisissa hangissa olivat niin pitkät villasukat kuin säärystimetkin tarpeen. Kamera ei kuitenkaan ulkoilmasta tykännyt vaan temppuili, eikä suostunut zoomaamaan automaatilla. Käsitarkennuksella kuitenkin.

Meidän pihan omenapuut ovat todella vanhoja. Niiden omenat olivat pieniä, kitkeriä, rupisia ja matosia. Yritin niihin omia konstejani eikä maltista ollut tietoakaan. Ne puskee vesiversoa ja ovat ihan kaatokunnossa. Niihin on hyvä harjoitella hoitoleikkauksia ja hankkia kokemusta. Istuttaa tilalle pikku hiljaa uusia puita. Ensi kesäksi haaveilen säleikköomenapuusta terassin reunalle. Kuulisin myös mielellään millaisia kokemuksia teillä lukijoillani on eri omenalajikkeiden suhteen. Entä mistä säleikköomenapuulajikeen omenasta sinä pidät?

2 kommenttia:

  1. Meiltä löytyy 60v vanha punakaneli (hyvä yleisomppu!), 20v vanha pirja (todella soma ja herkullinen syöntiomena, ihan karkkia) sekä viime kesänä laitetut huvitus ja keltakaneli joista ei vielä kummempaa kokemusta ole ehtinyt kertyä. Minäkin haluaisin oppia leikkaamaan oikein, pari yritystä on jo takana, toivottavasti en ole pilannut mitään.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkeistä. Taidan tänä vuonna hankkia säleikköpuun lisäksi punakanelia.
    Tuossa leikkaamisessa on omat sääntönsä, mutta vanhemmista oksista kannattaa aloittaa , jotta oksat kestäisivät sadon painon. Myös keskeltä puuta kannattaa katkoa, jotta koko puu saa riittävästi valoa. Vaikeinta tuossa on just toi maltin säilyttäminen, kun tekisi mieli karsia enemmän muttei kannata. Vesiversoja voi poistaa max. 2/3 osaa (eli 30 versosta 20) ja paksuimmasta päästä karsia näitäkin. Tsemppiä leikkauksiin :0)

    VastaaPoista

Mukavaa, että kävit vierailulla ♥