keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

 Kevät on taimikasvatuksen aikaa. Aihetta on käsitelty koulussa ja tehty käytännön harjoituksia.  Ajatusten ja kokemusten vaihto on ollut rikastuttavaa. Siitä tuli idea kirjoittaa tämä postaus ja olisi tosi mukavaa, jos te lukijani kertoisitte omia kokemuksianne taimikasvatuksesta. Aina oppii jotakin uutta :O)
Kokemusta minulla ei ole kertynyt vielä kovinkaan monelta vuodelta. Ehkä juuri siksi jokainen itävä siemen tuottaa minulle niin paljon iloa. Siementen kylvöalustana käytän kaktus- ja kylvömultaa. Kun siemen itää, sen ensimmäistä lehtiparia sanotaan sirkkalehdiksi. Ne voivat poiketa suuresti kasville tyypillisistä lehdistä (erottuu hyvin alimmassa kuvassa; oikealla pelakuun sirkkalehdet ja vasemalla näkyy jo kasvulehdetkin).
Kylvän siemenet joko wc-paperirullien hylsyihin, turvepotteihin tai sikin sokin (hajakylvönä) muoviseen dynoon. Näitä dynoja kannattaa kysellä koulujen, tarhojen tai ravintoloiden keittiöistä. Jos jokin kasvi tarvitsee erikoisolot itääkseen, olen laittanut nämä siemenet kannellisiin rypälerasioihin. Tässä kolmas kuva ylhäältä, jossa kasvaa tähkälaventelia (Lavandula angustifolia). Sen siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyn jääkaapissa, jotta lähtivät itämään. Kun taimet ovat kasvattaneet sirkkalehtien kaveriksi toisen lehtiparin (kutsutaan kasvulehdiksi), koulin dynosta kasvatetut taimet omiin ruukkuihin käytäen puutarhamultaa. En ole antanut lisälannoitusta taimilleni, ennen kuin olen siirtänyt ne omalle kasvupaikalleen puutarhaan. Wc -rullien hylsyt ja turvepotit upotan taimineen suoraan kasvupaikalleen. Siellä ne maatuvat.

Tänä vuonna itää jo
tähkälaventeli (Lavandula angustifolia)
kuukausimansikka (Fragaria vesca var semperflores)
sarviorvokki (Viola Cornuta `Baby Lucia´)
 pelargoniat (Pelargonium `Inspire White´ ja `Inspire Pink´)
tsinnia (Zinnia elegans `Lilliput´)
sormustinkukka (Digitalis purpurea `Candy Mountain´)
leijonankita (Antirrhinum majus `Mix´)
jäävuorisalaatti (Lactuca sativa `Great Lakes´)
pillisipuli (Allium cepa `Lilia´)
ja nyt näyttää siltä ettei ikkunalaudoille lisätasoineen mahdu enempää. Vaan eipä sitä koskaan tiedä, jos vaikka jotakin vielä laittaisin :O)


2 kommenttia:

  1. Kiva kun olit laittanut hyvät kuvat näistä eri vaiheista! Kokeilin itse ensimmäistä kertaa pelargonian kasvatusta oman vanhan pelargoniani tekemistä siemenistä, ja hyvin näyttää onnistuvan, ensimmäisen taimen sirkkalehdet ovat ilmestyneet :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan turhaan olen arkaillut pelakuiden kasvattamista siemenestä. hyvin onnistui ja mukavaa kuulla, että sinullakin :O)

      Poista

Mukavaa, että kävit vierailulla ♥