tiistai 12. maaliskuuta 2013

Keittiöpuutarha

           1. Picture via Pinterest from Scandian deko   2. Picture via Pinterest from LLH designs

Puutarhurin koulutus sisältää myös kielten opiskelua. Kasvien nimet opetellaan sekä suomalaisin että tieteellisin nimin. Lisäksi opettelemme englannin ja ruotsin kielillä asiakkaiden pelvelemiseen liittyviä tilanteita ja sanastoa. Kielten hallitseminen pitää jotenkin osoittaa. Minä valitsin lehtiartikkelin suomentamisen. Tunnilla saatiin selailtavaksi alan lehtiä. The English Garden (October 2010) -lehdistä poimin Stephanie Donaldsonin kirjoittaman Elements of a Potager -artikkelin. Juttu käsittelee keittiöpuutarhaa, josta toivoin olevan apua omiin keittiöpuutarha haaveisiini. Opettajan palaute saadaan ensi lukukautena kesän jälkeen. Tässä kuitenkin lyhyesti artikkelin sisältöä. Käännös saattaa olla joissakin kohdin hiukan "ei suomea", mutta koittakaa kestää. :O)

"Keittiöpuutarha muodostuu muutamista osista: hedelmäpuut, marjat, vihannekset, kukat, yrtit ja salaatit. Nämä kaikki ainekset yhdessä muodostavat vihannestarhan, koristeellisen ja satoisan liiton. Viljeltävällä tilan koolla ei ole merkitystä, vain kasvien lukumäärä ja mittakaava, jossa kasvatat merkitsee. Keittiöpuutarha on muotopuutarha, jonka huolellinen suunnittelu maksaa vaivan. Suunnittele ensin hedelmäpuiden ja pensaiden paikat sekä kukkamaat niiden ympärille. Huomioi suunnittelussasi puutarhasi ilmansuunnat, valo/varjot sekä polut ja penkkien päät, joista muodostuu puutarhasi rakenne. Perinteinen valinta on laatikkoreunus (kts. ensimmäinen kuva vasemmalta). Pienemmissä puutarhoissa kohopenkit tai tiilireunukset, koristelaatat tai punotut reuna-aidat ovat parempi valinta. Kasvatus onnistuu myös laatikoissa (kts. oikeanpuoleinen kuva yllä). 
Kiipeilevät kasvit, kuten hajuherne ja ruusupapu, tarvitsevat tukea. Marjat tarvitsevat suojausta. Vaikka keittiöpuutarhan rakenne olisikin vaatimaton, sitä voidaan suuresti parantaa käyttämällä saman tyylisiä kiipeileviä kasveja ja järjestämällä ne symmetrisesti korostamaan puutarhan koristeellisuutta. 

10 koristeellista kasvia keittiöpuutarhaan:
-          Purple Globe Artichoke – latva-artisokka
 iso arkkitehtoninen kasvi sahalaitaisilla harmaan vihreillä lehdillä ja syötäväksi kelpaavilla kukkanupuilla
-          Ruby Chard – lehtimangoldi
värikylläinen ja helppo kasvattaa verratessa tavalliseen mangoldiin
-          Shallots – saloottisipuli
viehättävä sipulin nuppu
-          Borlotti Bean – salkopapu
herkkusuun kiipeilevä papu kirjavilla vaaleanpunaisilla -kermankeltaisilla paloilla
-          Standard Gooseberry – tavallinen karviainen
moppipää lehtiruodissa, hyvä palstan keskellä
-          Strawberry  `Mara des Bois´ – tavallisen ja viljellyn mansikan risteytys
-          Sweet pea – hajuherne
`Painted Lady´ ja `Matucana´  – paras tuoksu
-          Sweet William – harjaneilikka
kauniin punaiset ja vaaleanpunaiset kukat, ihanteellinen poimittavaksi
-          Dahlia – daalia
leikkokukkien kaunotar
-          Sage – salvia
harmaat, sinipunaiset tai kirjavat lehdet
voidaan leikata kummuksi
 

Vihanneksia valitessa on syytä huomioida puutarhan koko tai puutarhasi rakenne voi nopeasti hävitä lehtimassan alle. Suuressa puutarhassa voi olla riittävän paljon tilaa jakaa palstat omiksi lohkoiksi monivuotisten kasvien kuten raparperin ja parsan mukaan. Kun tilaa on vähän, on syytä keskittyä vihanneksiin, jotka maistuvat parhailta heti tuoreena ja kasvataa vain niitä lajikkeita, joita tykkäätte syödä.

Monet salaatin lajikkeet ovat koristeellisia. Lollo Rosso, Lollo Bianco, tammenlehtisalaatti – kaikilla vaihteleva lehtien muoto ja väri. Kuvioksi istutettuina ne kaikki ovat täydellisiä keittiöpuutarhaan. 

Yritit jakautuvat auringonpalvojiin ja varjoa rakastaviin. Välimerenalueen yrtit kuten timjami, rosmariini, salvia ja basilika pitävät auringosta kun taas minttu, persilja, kirveli ja korianteri pärjäävät parhaiten puolivarjossa.

Säleikköomena- ja –päärynäpuut, kuten myös muotoon leikatut kirsikka- ja luumupuut ovat ihanteellisia kasvattaa seinää tai aitaa vasten. Muotoa voidaan suunnata tukikeppien välissä vaikkapa kaartumaan polun yli. Missä nämä puut kasvavat liian isoiksi, voidaan niillä ohjata kulkua tai muodostaa rajoja.

Marjoja kannattaa kasvattaa niin paljon kuin tila sallii. Huomioi, että oksat vievät paljon tilaa eivät ehkä ole esteettisesti kauniita muutoin kun satoaikaan. Vadelmat hyötyvät tukilangoista ja -kepeistä. Mansikkaa saadaan mahtumaan pienimmällekin keittiöpuutarhapalstalle, sillä se kasvaa erittäin hyvin astiassa, missä se altistuu vähemmän myös etanoiden tuhoille.

Hyvin suunniteltu keittiöpuutarha pitäisi olla aistien juhlaa – houkutteleva alue täpötäynnä veden kielelle nostattavia lajikkeita, hyväntuoksuisten yrttien ja kukkien joukossa.

Kauneimmassa keittiöpuutarhassa kukat mutkittelevat hedelmien ja vihannesten joukossa. Helppohoitoisuutta lisää jos keskityt kylmänkestäviin ja sitkeisiin yksivuotisiin kasveihin. Näin voit siivota penkit myöhään syksyllä ja vuorotella lajikkeita ilman että sinun tarvitsee uusia koko kasvualustaa. Perinteiset leikkokukat, kehäkukka, samettikukka, ruiskaunokki, hajuherne, kosmoskukka, zinnia ja daalia, kukkivat pisimpään ja parhaiten, kun kukkia poimitaan säännöllisesti. Jos mahdollista, kylvä ne jo syksyllä ja istuta ulos keväällä.  Istuta myöhään syksyllä, seuraavan kevään kukintaa varten myös narsissien ja tulppaanien sipuleita.

Keittiöpuutarha tarvitsee onnistuakseen jäljelle jääviä tuotteita. Kompostia (ihanteellisesti kotitekoinen) tai hyvin palanutta lantaa, jotka pitävät mullan ja kasvit hyvässä kunnossa. Hyvä maanparannusaine auttaa monivuotisia kasveja alkuun ja säännöllinen lannoittaminen ruokkii kasvukauden aikana lisäten satoisuutta.

On rasittavaa luoda upea keittiöpuutarha vain nähdäkseen sen muuttuvan riekaleiksi etanoiden ja kotiloiden, ahnaiden jänisten tai kissojen, kettujen, supien levitettävänä. Ole realisti sen suhteet mitä kilpailijoita sinulle on vastassa ja tee mitä voit turvataksesi maapalstasi. Aseta suojat ja rajat aluksi. On paljon helpompaa tehdä esteitä, jos ne on suunniteltu etukäteen kuin lisätä ne hätätoimenpiteenä. Aidat, koristeelliset säleiköt ja kuparin väriset nauhat ovat hyviä vaihtoehtoja tai kasvata enemmän sitkeitä lajeja (mikään ei ole vastustuskykyinen!) kuten maa-artisokkaa, kurpitsaa ja punajuurta. Pidä taudit kurissa vuoroviljelyllä."

Mukava, että jaksoit lukea loppuun. Tässä vielä yksi linkkivinkki sinulle, joka haluat suunnitella itse oman keittiöpalstasi. Gardeners - Kitchen Garden Planner.

  Picture via Pinterest from Diary of a House Elf

4 kommenttia:

 1. Kiva artikkeli, kiitoksia! Mun pihasuunnitelmassa vilisee neliöitä myös, saa nähdä, minä vuonna niitä pääsee toteuttamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on yleensä joku suunnitelman runko jo vuosia ennen valmiina. Siihen teen muutoksia monta kertaa ennen kuin pääsen toteuttamaan. Pidän peukkuja sinun palstasi onnistumiseen.

   Poista
 2. Ihanat kuvat! Mukava artikkeli, kiitos käännöksestä. Lykkyä opiskeluun, Minna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Artikkeli tuntui kiinnostavalta. Mukavaa, että sinäkin pidit siitä.

   Poista

Mukavaa, että kävit vierailulla ♥